Drsné ultimátum pro české porodnice: 550 dětí ročně, jinak končíte

01.07.2012 15:50

V osmdesáti až stech českých nemocnicích má podle odhadů prezidenta Svazu pacientů dojít v následujících letech k omezení léčby. Souvisí to s plány ministerstva zdravotnictví na redukci počtu nemocničních lůžek. Těch by mělo v následujících letech ubýt po celé zemi zhruba o deset tisíc.

Drsné ultimátum pro české porodnice: 550 dětí ročně, jinak končíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

Jisté je jedno, nemocnice v Česku čekají v následujících letech velké změny. Samozřejmostí už nebude ani to, že nemocnici se všemi odděleními, najdou Češi v každém okresním městě.

„Existují čtyři základní obory, které nemocnice musí mít, aby mohla fungovat jako nemocnice. A v tom je právě ten problém. Ne všem nemocnicím či oddělením pojišťovny chtějí dát souhlas k další činnosti. Takže de facto za snížením počtu lůžek, o kterém se hovoří, stojí spíše snahy rušit opravdu celá oddělení a tím i nemocnice,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů. Jako náhradní řešení jsou na řadě míst navrhována lůžka s jiným statusem – tedy pro zařízení následné péče.

Pojišťovny by do omezení počtu lůžek mluvit zřejmě neměly

Háček je však podle Svazu pacientů v tom, že v současné době rozhodují o tom, kde kolik jakých lůžek bude, hlavně zdravotní pojišťovny. „Zákon však hovoří o tom, že rozhodovat o tom má stát a kraje. Proto se snažíme s právníky najít cestu, jak tyto snahy napadnout,“ dodal Olejár.

Podle informací, jež přinesla sobotní MfD, se plánované úspory dotknou celkem 93 nemocnic, kde se opravdu budou některá oddělení slučovat, či stěhovat do jiné nemocnice. Potvrzuje to, že prognozy Svazu pacientů o možném počtu špitálů, kterých se změny dotknou, byly poměrně přesné (80 až 100). Zbylých 61 zdravotnických zařízení už má prý smlouvy s pojišťovnami vyřešené na dalších pět let.  

Nejvíc postihnou změny nemocnice poskytující akutní péči

Ekonomové osmi konkurenčních zdravotních pojišťoven se tento týden sešli, aby tento velmi nepopulární a palčivý problém českého zdravotnictví vyřešili. Nejvíc se zaměřili na nemocnice akutní péče, ze kterých by skutečně chtěli mít zařízení následné péče. To znamená, že se tam pacienti chodí již jen doléčit po operaci z jiného renomovaného zařízení.

Změny se přitom mají dotknout i největších nemocnic – tedy fakultních. A ty nyní bude čekat tvrdé vyjednávání, protože když se nezmění nebo neomezí počet oddělení, hrozí jim pojišťovny zavřením. V budoucnu by tak ve dvou sousedních okresních městech neměly být nemocnice se všemi odděleními. V tom, jaká oddělení a odborní lékaři zůstanou zachováni, předávají zdravotní pojišťovny pravomoce k rozhodování hejtmanům.

Alespoň 550 porodů za rok a 75procentní vytížení lůžek

A co bude v rozhodování nejdůležitější? Základem bude vytížení lůžek minimálně na 75 procent, které nemocnice budou pod touto hranicí, skončí. Pro jednotlivé obory pak bude směrodatný počet operací. Skončí taktéž porodnice, kde se narodí méně než 550 dětí ročně.

A o které nemocnice tedy v současné době jde a budou se muset obhajovat? V Praze například o Nemocnici Na Františku, Fakultní Thomayerovu nemocnici, Kardiologii na Bulovce, Nemocnice Na Homolce a dalších pět.

Ve Středočeském kraji o nemocnici v Benešově, v Mělníku, Neratovicích, Nymburku, Mediterru Sedlčany, v Příbrami a dalších sedm. V Jihočeském kraji o nemocnici v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Jindřichovo Hradci, Prachaticích, Strakonicích, Táboře a Písku. Přesné seznamy nemocnic jsou zveřejněny na stránkách zdravotních pojišťoven.

Nemocnice mají ještě šanci jednat a rozhodnutí zvrátit

Když se ParlamentníListy.cz zeptaly na to, co říkají na tyto změny v jedné z dotčených pražských nemocnic, ukázalo se, že tam však rozhodně žádná panika není.

„Ono to bude opravdu ještě předmětem vyjednávání z pojišťovnami. To, že pojišťovny mají dlouhodobě snahy vše očesat, snížit, popřípadě zrušit, není žádným tajemstvím – jsou prostě pod tlakem a nuceny šetřit – to se pak přenáší i do nemocnic. To, kolik lůžek, či jaká oddělení by tedy mohla u nás být zrušena, opravdu nejsem schopna říci,“ sdělila redakci mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

V tuto chvíli je však zřejmé, že se jedná o budoucí velké změně mapy celého českého zdravotnictví. Podle odhadů expertů na zdravotnictví se však Češi nemusí obávat toho, že by nemocnice byly rušeny v násobku desítek. Zanikne prý jich na území Česka nejvýš deset. Ovšem počítat se musí s tím, že specializovaná oddělení se opravdu budou zavírat v poměrně značném rozsahu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…