Epilepsií trpí 51 tisíc klientů VZP, péče o ně stojí skoro 700 milionů

06.02.2015 9:51

Téměř 51 tisíc klientů VZP se v loňském roce léčilo s epilepsií. Mezi nemocnými bylo více mužů než žen, což je pro tuto chorobu typické. Nejvíce pacientů s epilepsií bylo v Praze, středních Čechách a na jižní Moravě. Celkové náklady na jejich léčbu se vyšplhaly bezmála na 700 milionů korun. Z toho přes 45 procent byly náklady na léky.

Epilepsií trpí 51 tisíc klientů VZP, péče o ně stojí skoro 700 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Počty nemocných epilepsií se mezi pojištěnci VZP pohybují již řadu let nad hranicí 50 tisíc. VZP na rozšíření této choroby a na náklady s ní spojené upozorňuje v souvislosti s Evropským dnem epilepsie, který připadá vždy na druhé pondělí v únoru (letos 9. 2.) 

Epilepsie je záchvatovité onemocnění mozku, které postihuje zhruba 1 % populace. Může být vrozená či získaná (např. po úrazu, blokádě páteře, nádoru, infekci apod.). Záchvaty mohou mít různé projevy – od lehkých mrákot a vrávorání až třeba po ztrátu vědomí a svalové křeče postihující celé tělo.

Jak již bylo uvedeno, epilepsie častěji postihuje muže než ženy, což je dobře patrné na vzorku klientů VZP, kteří trpí touto nemocí – viz následující tabulku.

Podrobněji pak rozložení výskytu nemoci jak mezi oběma pohlavími, tak z hlediska geografického ukazují následující statistická data za loňský rok členěná po krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…