Hoří! Lidé, kteří prodělali covid, se potýkají s dosud nepopsaným postižením čichu

02.12.2020 4:43

Únava, vyčerpání, dýchavičnost, ztráta čichu a chuti. To jsou zřejmě nejčastější důsledky po onemocnění koronavirem, shoduje se řada pacientů. ParlamentníListy.cz ovšem měly možnost hovořit jak s postiženými, tak i se dvěma lékaři, u nichž se objevil velmi zvláštní syndrom pachuti v nose.

Hoří! Lidé, kteří prodělali covid, se potýkají s dosud nepopsaným postižením čichu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mše svatá za uzdravení nemocných koronavirem a pomoc pro ty, kteří o ně pečují

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34306 lidí
Jako první se u nemoci způsobené covidem projevuje horečka, velká únava a dušnost. Podle článku publikovaného v časopisu Journal of Clinical Immunology & Immunotherapy je u seniorů obvykle prvním příznakem vysoká horečka, která může být spojená s delirantními stavy, způsobenými hypoxií. Později se přidá suchý dráždivý kašel, případně bolest svalů a kloubů. Životní funkce přijímaných pacientů jsou obvykle stabilní.

Možná je i ztráta čichu (potažmo chuti) zvaná anosmie bez ostatních příznaků. Závažnější případy mohou vést k pneumonii (zápalu plic), akutnímu zánětu srdeční svaloviny, selhání orgánů a v poslední fázi také ke smrti. Děti mohou mít mírnější či žádné příznaky častěji, byť jsou v tu dobu nositeli značného množství koronaviru.

Potud známá a často medializovaná fakta.

Pakliže pacienti covid prodělali a průběh nemoci nebyl závažný, mnozí si stěžují na pokračující únavu. „Pořád se necítím tak, jak bych měl,“ uvedl jeden z dříve nemocných, a to dva měsíce po prodělání infekce.

Naše redakce však zjistila ještě nový fenomén. Lze ho označit za vzácný, přestože se na něm shodlo hned několik takto postižených lidí. Se třemi z nich redakce v úterý hovořila.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí
„Celou dobu jsem chodil po bytě a myslel si, že někde hoří. Kamkoli jsem přišel, tam jsem prostě cítil smrad, typický pro hoření papíru, to zná asi každý,“ uvedl jeden z těchto zdrojů. Že rozhodně není sám, dokládá i námi oslovený lékař. „Měl jsem covid v září, měl jsem horečky, necítil jsem. Po dvou až třech týdnech jsem sice nabyl čich, ale furt cítím smrad z gumy nebo spáleného listí. Ať jsem venku, nebo doma, ta pachuť v nose je tam pořád, nezbavil jsem se toho ani po třech měsících, je to hrozně nepříjemné,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Podobná svědectví doložila i další čtenářka, s níž jsme na dané téma hovořili.

„Je to asi u všech stejné. Vůbec jsem nevěděla, že to může být z koronaviru, než mi obvodní lékař řekl, že to má také. Měla jsem chvílemi strach, že mi doma něco shoří, bylo to hrozně nepříjemné. Není to tak, že bych to cítila pořád, ale mnohokrát denně ano. I když jsem venku, zhluboka se občas nadechnu, abych se ujistila, že někde nehoří, než mi dojde, že to není nikde venku, ale u mě v nose. Jestli mně to takhle poškodilo sliznici, nevím, ale bavila jsem se s několika dalšími a mají totéž, snad to brzy přejde,“ doplnila.

Vědecký časopis Nature obrátil v půli listopadu svou pozornost k vakcíně proti nemoci covid-19, se kterou se pochlubily americká farmaceutická společnost Pfizer a německá společnost BioNtech. Zdá se, že je to vakcína účinná. Stále však zůstává řada otazníků. Například to, jak dlouho vakcína člověka ochrání? Biolog Boris Cvek varuje, že skutečně účinná vakcína, která zatne tipec pandemii, bude k dispozici až za dlouho, odhady zní za dva roky.

Dodejme, že do třetího stupně protiepidemického systému PES přejde Česká republika ve čtvrtek 3. prosince. Na dalším postupu v rozvolňování epidemických opatření se shodla vláda Andreje Babiše na mimořádném jednání v neděli 29. listopadu. Od čtvrtka 3. prosince budou moci v omezené podobě a za přísných hygienických opatření otevřít restaurace, všechny obchody a služby. Uskutečnit bude možné třeba i vánoční trhy, avšak lidé na nich nebudou moci přímo konzumovat zakoupené potraviny. Skončí také zákaz vycházení a zákaz nedělního prodeje. Další rozvolnění vládou nařízených protiepidemických opatření umožní přechod do třetího stupně protiepidemického systému, na němž se vláda jednomyslně shodla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…