Lékař promluvil o obchodech s pacienty: Výhodné je léčit ty, co přinesou zisk

06.04.2013 6:20

Soukromá zdravotnická zařízení vyvíjejí tlak na to, aby u nich byli ošetřováni zejména pacienti, kteří přinášejí zisk. Cena takového pacienta je mnohonásobně nižší, než náklady spojené s léčbou seniorů. ParlamentnímListům.cz to pod podmínkou anonymity řekl olomoucký kardiochirurg. Řeč byla také o ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Ten prý jen plní zadání vlády, kterou řídí ministr financí.

Lékař promluvil o obchodech s pacienty: Výhodné je léčit ty, co přinesou zisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Ve zdravotnictví mi vadí to, že soukromá zdravotnická zařízení generují selekční tlak na to, že pacienti, kteří jsou ekonomicky výhodní a kteří jsou ziskoví, jsou přeposíláni do jejich zařízení a ti pacienti, kteří jsou těžce nemocní, tedy ekonomicky nevýhodní, jsou pak posíláni do státní fakultní nemocnice, která na tom logicky prodělává,“ tvrdí srdeční a cévní chirurg, který si nepřál uvést své jméno.

Jak vypadá ekonomicky výhodný a nevýhodný pacient?

Na dotaz redakce, jak vypadá takový ekonomicky výhodný a nevýhodný pacient, lékař uvedl: „Setkali jsme se s tím třeba v oblasti srdeční chirurgie. Jedná se o pacienta, který má například ischemickou chorobu srdeční, je relativně mladý a nemá žádná komplikující onemocnění. U něho lze předpokládat, že pooperační průběh bude bez komplikací a že za týden bude propuštěn domů,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Na druhé straně je tu skupina pacientů, kteří jsou staří, mají třeba nad osmdesát let, mají další přidružené choroby, které se nám po operaci zkomplikují a dlouhodobě třeba pobývají na jednotce intenzivní péče. Může dojít k infekcím u pooperačních ran, zejména u diabetiků, a tím pádem prudce stoupají náklady na takového pacienta, které mohou klidně přesáhnout i milion korun. Kdežto cena pacienta, který je léčen bez komplikací, je dejme tomu 150 tisíc korun. A za pacienty takzvaně dražší dostává nemocnice od pojišťovny stejné peníze,“ vysvětlil lékař.

Platby za státní pojištěnce nestačí

Zdravotnictví se teď podle jeho slov nachází na rozcestí. „Je ve stavu doslova tristním, protože se sem nedostávají peníze, protože platby za státní pojištěnce (matky s dětmi na mateřské, důchodce, děti atd.) jsou naprosto nedostačující, přitom tato skupina lidí by potřebovala nejvíc péče,“ míní.

Podle něj by se měl o zdraví lidí postarat stát. „Stát by měl zvýšit množství peněz odváděných za své státní pojištěnce tak, aby to bylo pro zdravotnictví rentabilní, což v současné době nelze, protože se šetří na všem. Nedostatek peněz pak také zabraňuje implementaci nových technologií,“ prohlásil chirurg.

Heger jen plní zadání vlády, kterou řídí Kalousek

Nynějšího ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) však považuje za slušného člověka. „Musím říct, že je to velice slušný člověk, velice empatický, ale bohužel plní zadání vlády, takže je plně v jejím vleku a myslím si, že jeho názory nejsou vůbec relevantní. Vláda v dnešní době, to je vláda pana Kalouska. Všechny ty ekonomické reformy a všechny ty ekonomické kotrmelce slouží jen k tomu, aby se zalátaly díry ve státním rozpočtu, ve zdravotnictví, ale chybí tu vize a strategie. Oni řeší, co bude teď, nikdo neřeší, co bude pak,“ podotkl.

Vyvádění peněz do kapes soukromníků

A pokračuje: „Zdravotní péče by měla být kvalitní, dostupná a za rozumnou cenu. To znamená zachovat síť státních nemocnic jako neprofitních organizací, tedy to, co se v takovéto nemocnici vydělá, se v ní i utratí. Kdežto v současné době, když máte soukromé nemocnice, tak to, co se v nich vydělá, jde do kapsy soukromému majiteli. Dochází takto k vyvádění i toho minimálního množství peněz, které je v tom zdravotnictví, do kapes soukromníků a s tím se nemohu smířit a ztotožnit.“

Agel: Neděláme rozdíly mezi pacienty

Redakce následně oslovila soukromou společnost Agel v souvislosti s lékařovým tvrzením o tom, že privátní zdravotnická zařízení vyvíjejí tlak na to, aby u nich byli ošetřováni zejména pacienti, kteří přinášejí zisk.

„V zařízeních naší společnosti neděláme rozdíly mezi pacienty a ošetříme každého pacienta, který k nám přijde. Za více než 10 let, co v Česku působíme, nevíme o jediném případu, kdy by byl pacient z vámi popisovaných důvodů odmítnut,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí Agelu Hana Szotkowská s tím, že kromě nemocnic okresního typu provozují i 5 vysoce specializovaných center a léčí také těžce nemocné pacienty s nejtěžšími diagnostickými chorobami v oborech onkologie, kardiologie nebo neurologie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…