Makejte rychleji, nebo dostanete! Sestry v Havlíčkově Brodě zažívají šikanu

30.03.2013 20:40

Zdravotní sestřičky v Havlíčkově Brodě mají strach chodit do práce. Denně čelí agresivním útokům pacientů, kterým se nelíbí dlouhá doba strávená v čekárně. Slovní napadení, vyhrůžky fyzického násilí jsou na denním pořádku. Primář oddělení chirurgie Jiří Drápela řeší i desítky slovních útoků týdně.

Makejte rychleji, nebo dostanete! Sestry v Havlíčkově Brodě zažívají šikanu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Největšímu tlaku čelí zdravotnický personál na traumatologii a chirurgii. Dlouhodobá situace se vyhrotila minulý týden, kdy se pacient dokonce pokusil fyzicky napadnout zdravotní sestru. Sestra se ho nejdříve snažila uklidnit, to se ji ale nepodařilo. K netrpělivému pacientovi se dokonce záhy přidala další skupinka čekajících pacientů, kteří se najednou začali chovat také agresivně.

Pacienti chtějí rychle ošetřit

Primář Jiří Drápela chápe netrpělivost pacientů, ale nemá už pochopení pro jejich agresivní útoky: „V chirurgických čekárnách bývá bohužel občas napjatá situace - všichni mají ten názor,  že jejich onemocnění je třeba co nejdříve ošetřit. A tak hudrování bylo, je a bude součástí našeho všedního dne. Není nám to jedno, ale každému pacientovi bude i nadále poskytnuto vyšetření a ošetření v takové době, jakou vyžaduje jeho onemocnění.,“ uvedl v tiskové zprávě Drápela.

Primář se snažil apelovat na pochopení pacientů. „Zdravotní sestra je člověk, který pracuje mnohdy ve vypjaté situaci a sama za vzniklé čekání nemůže. Vážím si jejich práce, jsem si jist, že odvádějí  maximum. Mějte, prosím, trpělivost. Zkuste si uvědomit, že i Vy můžete někdy potřebovat ke svému ošetření delší čas, protože jistě nechcete, aby právě Vás lékař odbyl. Uvědomte si, že stížnosti ani vyhrožování nemohou naši práci urychlit. Spíše naopak. Budeme-li se cítit takto ohrožení, pravděpodobně budeme dělat více chyb. I zdravotník je člověk,“ doplnil Drápela.

Akutní případy mají přednost

Délka čekací doby se prodlužuje především kvůli náhlým a naléhavým případům. Pokud je do nemocnice přijat akutní případ, dostává automaticky přednost před pacienty, kteří čekají na převaz nebo na jiný drobnější zákrok. Takových situací je na oddělení, jako je právě traumatologie nebo chirurgie řada. Pacienti však nechtějí i tak čekat. Je pravda, že v ordinaci tam běžně tráví i několik hodin. Pokud se primář rozhodne přijmout opatření, které zabrání dlouhé čekací době pacientů, je pravděpodobné, že takové opatření se prodraží.

Zatím se vedení nemocnice rozhodlo pouze apelovat na pochopení, slušnost a trpělivost pacientů. Pokud se situace nezmění, budou muset přejít k radikálnějšímu řešení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…