Mirka Čejková: Pravda o tzv. nestoudnostech kolem protonové léčby

11.01.2016 16:03

Pan redaktor MF DNES se v glose Vrchol nestoudnosti protonového centra vyjadřuje k tomuto špičkovému zařízení na léčbu rakovinu odsuzujícím komentářem. Na to má právo, novinářská glosa je nakonec krátký polemický komentář s osobním pohledem. Smutné ale je, že se v ní novinář rozhodl ignorovat fakta, předkládá nepravdivé argumenty a manipuluje tak veřejnost. Dělá to z neznalosti? Profesní neschopnosti? Na objednávku?

Mirka Čejková: Pravda o tzv. nestoudnostech kolem protonové léčby
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Mirka Čejková

Ve své glose dokládá „nestoudnost“ PTC smlouvou s VZP uzavřenou jejím nuceným správcem MUDr. Pečenkou a také léčbou britského chlapce Ashyi Kinga, kterého údajně PTC využilo pro vlastní reklamu. Pokud jde o smlouvu, ignoruje pan novinář to nejdůležitější, totiž skutečnost, že definitivní výrok trestního soudu dal za pravdu protonovému centru, konstatoval, že nucený správce byl oprávněn smlouvu uzavřít, že smlouva byla pro VZP výhodná a že se protonové centrum nikdy nechtělo neoprávněně obohatit. Je tedy evidentní, že naopak současné vedení VZP, které kauzu s PTC rozpoutalo, de facto poškodilo svoje klienty, pacienty s rakovinou, kteří se mohli léčit protonovou terapií, i ty ostatní, když protonovou léčbu teď platí mnohem dráž, než jim na dlouhé období zaručovala původní smlouva, kterou odmítli.

Pokud jde o Ashyu Kinga opravdu těžko lze PTC obvinit ze zneužití k vlastní reklamě. Byla to především zahraniční média, která celosvětově informovala o příběhu chlapce, pro kterého rodiče vybojovali nejmodernější možnou léčbu a z protonových center v Evropě se rozhodli pro to pražské. Mnohem smutnější je skutečnost, že zatímco příběh Ashyi a jeho medializace přiměli premiéra Velké Británie postavit se za rozhodnutí rodičů a jejich právo na nejšetrnější léčbu a britskou zdravotní pojišťovnu donutily k slibu, že Britové budou mít v krátké době svá vlastní protonová centra, bohužel české děti se stále k protonové léčbě dostávají jen velmi obtížně.

 A pokud jde o zmínku pana novináře, že přední čeští onkologové neshledávají na protonové léčbě nic převratného, jde opět o příkladnou manipulaci. Byli to právě přední čeští onkologové, kteří nadšeně vítali myšlenku vybudování protonového centra, když s ní její dnešní majitelé před dvanácti lety přišli. Vhodnost protonové terapie uznaly už v roce 2003 odborné lékařské společnosti, v roce 2005 byl projednán návrh MZ ČR na její zavedení do systému zdravotní péče, v roce 2011 SROBF odsouhlasil aktivní spolupráci při zařazení protonové léčby do koncepce onkologické péče a podporu vyjádřila i Česká lékařská společnost.  Co se tedy stalo, že v době otevření protonového centra, některé „kapacity“ obrátily?  Co je důvodem, že vybrané „kapacity“ lžou pacientům a léčbu, které před lety tleskaly, označují za experiment a ignorují světové studie dokládající význam protonové terapie pro stále větší počet diagnóz.

Ano, kolem protonové léčby se v České republice dějí nestoudnosti, ale jejich původcem rozhodně není zařízení, které do této země přivedlo tu nejmodernější léčbu. Nestoudné je chování těch, kteří své osobní zájmy a ješitnosti staví nad zájmy svých pacientů. A nejsmutnější na tom je, že protonová léčba, která může výrazně zlepšit kvalitu života pacientů s rakovinou, pro ně stále není samozřejmostí, ačkoliv nejmodernější protonové centrum stojí v jejich vlastní zemi.

 

reklama

autor: az

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…