PTC: VZP plýtvá svěřenými finančními prostředky

18.03.2015 9:36

Kampaň proti PTC, kterou VZP včera odstartovala má jenom zakrýt skutečnost, která je mnohem horší než všichni tuší. Proklamace o zajištění léčby v Mnichově, které měly veřejnost uklidnit, je řadě pacientů VZP k ničemu, jelikož toto pracoviště, vybudované před více než 10 lety jako prototyp, není schopno léčit určité typy diagnoz = všechny diagnozy dětského věku.

PTC: VZP plýtvá svěřenými finančními prostředky
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Protonové centrum

Smlouva s Mnichovem protonovou léčbu pacientům nezajistí

Důkazem je situace dalších dvou pojištěnců VZP, kteří mohou podstoupit léčbu pouze v protonovém centru v Praze. Ve stejné situaci jako malá školačka, kterou se včera snažila VZP neeticky využít v kampani proti PTC, je dnes i další malý pojištěnec.
 

PTC dnes zaslalo žádost o schválení do léčby pro malého pacienta a to společně s žádostí o úhradu za stejných podmínek, které platí pro všechny nesmluvní partnery. VZP prohlašuje, že se chová hospodárně, opak je ale pravdou. Podepsala smlouvu se starým centrem v Mnichově, které dle českých onkologů nedokáže dětské pacienty léčit a nezajistila smluvně jejich léčbu v Praze, v nejmodernějším centru v Evropě. V kritických případech se však na Prahu obrací a rozhoduje o pacientech individuálně. Co to v praxi znamená? Především hazardování se zdravotním stavem pacientů vzhledem k byrokratickým průtahům, které jsou v onkologii život ohrožující. Ale také neúměrné plýtvání svěřenými finančních prostředky. To se bohužel týká všech 60ti% občanů ČR, kteří jsou klienty VZP. Pokud by totiž měla VZP uzavřenou smlouvu s PTC tak jako ostatní zdravotní pojišťovny ušetřila by na léčbě pouze u těchto dvou případů minimálně 800.000 Kč.

Chování VZP vůči dospělým pacientům je ještě horší. Když se pojištěnec VZP zajímá o protonovou léčbu ve vlastní zemi, je VZP striktně odmítnut a pokud jeho ošetřující lékař trvá na protonové léčbě, je pacientovi nabídnuta jako jediná možnost léčba v Mnichově. Pacient absolvuje martýrium schvalování a některý z nich se dozví, že ho mnichovské centrum do léčby nemůže přijmout. A to je i příběh další pacientky, která musí podstoupit protonovou léčbu v Praze. Přesto, že její ošetřující lékař jí doporučil léčbu v Praze, VZP její dokumentaci poslala do Mnichova, ten pacientku odmítl a její rodina se v zoufalé situaci obrátila na PTC v Praze.

Pražské centrum se tak opět dostává do situace, kdy během několika hodin musí připravit léčbu, aby nehrozilo porušení léčebného protokolu a zachraňovalo pojištěnce VZP, kterým hrozí, že se k protonové léčbě nedostanou včas. Položme si otázku, je tato situace daná jenom nekompetentností vedení VZP, vědomou ignorací stavu těžce nemocného pacienta nebo snahou zdiskreditovat PTC?

Pokud by měla VZP uzavřenu smlouvu s PTC, nemusela tato pacientka ztrácet čas, který je u onkologických pacientů rozhodující pro úspěch léčby a navíc by pojišťovna ušetřila. Jenom u těchto tří pacientů, které musí PTC přijmout do léčby, vyplýtvala pojišťovna zbytečně přes 1.000.000 Kč!

PTC opakovaně upozorňovalo a upozorňuje správní radu VZP i další zodpovědné politiky na tuto situaci. Faktická zodpovědnost za ní leží na VZP, čehož je důkazem přístup ostatních zdravotních pojišťoven, které si smlouvu s PTC dojednaly, léčbu pro své pojištěnce zajistily a šetří svěřené finanční prostředky. Tyto pojišťovny se na rozdíl od VZP skutečně chovají ekonomicky a se zájmem o zajištění nejmodernější léčby pro svoje klienty. Otázku, proč některé pojišťovny chtějí a mohou smlouvu s PTC uzavřít a jediná státní pojišťovna, s tradicí řady diskutabilních finančních rozhodnutí ne, by si měli položit ti, kdo za její jednání zodpovídají pěti milionům občanů ČR, svým voličům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…