Pozor na čuchací koně! Za "oběti konopné prohibice" prošel Prahou průvod

04.05.2013 22:22

REPORTÁŽ Ne politické veletoče v zemi, ale legalizace pěstování a držení konopí. To hlavně zajímá tisíce mladých lidí, alespoň podle jejich účasti na dnešní demonstraci v Praze. Marihuanu si při ní zapálila většina účastníků, ale výtržnosti se nekonaly.

Pozor na čuchací koně! Za "oběti konopné prohibice" prošel Prahou průvod
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pochod za legalizaci konopí v Praze

„Slečno, nevíte, kde by se tady dala sehnat nějaká tráva,“ zeptali se lehce po poledni dva už notně alkoholem upravení mladíci punkerky sedící na stanici metra Luka. Podle mluvy pocházeli z Hané a jeden z nich nesl na ruce dítě. Dívka s čírem se zatvářila, jako kdyby spadli z Marsu a odvětila: „Pojeďte se mnou na Karlovo náměstí. Začíná Million marihuana march a tam bude mít hulení úplně každý.“ A tak se i stalo.

Šéf pirátů mimo

„To jsou čuchací koně, pozor na ně. Doma jim dávaj' kupy konopí, aby vyčmuchali huliče,“ ukázal už na Karláku na dvě policistky na koních jeden z účastníků demonstrace. „Konečně jsme mezi lidma, kterým rozumíme,“ libovali si dva mladíci z Hané. V parku postávaly desítky demonstrantů. Mezi vlajkami hrála prim ta jamajská, mezi ikonami zpěvák Bob Marley. Na přívěsu jednoho z aut se klátil šéf České pirátské strany Ivan Bartoš, byl očividně úplně "na kaši".

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

„Proč konopí kupovat, když ho můžeš pěstovat,“ anebo „Lepší tisíc huličů než jeden ropný vrt“, řvalo z transparentů. „Chceme legalizaci pěstování a držení konopí a konopných produktů pro vlastní potřebu, a to jak za účelem léčby, tak i k účelům rekreačním. Stát nemá žádné právo zasahovat v tomto ohledu do soukromí a Ústavou garantovaných osobních svobod občanů,“ prohlásil ze zadní plošiny náklaďáku předseda Legalizace.cz Robert Veverka. Pak se dav pohnul.

Postřehy z pochodu

Pár stovek dlouhý průvod zamířil Prahou přes Václavské náměstí na Parukářku. „Prý je tady kolem čtyř tisíc demonstrantů,“ sdělil ParlamentnímListům.cz policista z antikonfliktního týmu. Ostatně tolik mladých lidí se za celá léta neobjevilo na žádné politicky zaměřené demonstraci. Podle pořadatelů letošního, už šestnáctého, ročníku pochodu za legalizaci marihuany se k tomuto postoji přidává stále více Čechů.

Na Václaváku musel průvodu hlídanému desítkami policistů uvolnit místo konvoj motorkářů. Právě tam se průvod za legalizaci zastavil, aby uctil minutou ticha oběti konopné prohibice. Jmenován byl třeba Dušan Dvořák, který založil společnost Konopí je lék, ale kvůli jeho pěstování má neustálé oplétačky s policií. Ticho se nepodařilo, zato kouřová clona ano. Většina z účastníků pochodu totiž oběti uctila zapálením konopné cigarety - jointu, takže pod koněm svatého Václava to vypadalo spíš jako na hranici. „Mám volit? To bych musel hulit dvakrát tolik,“ vykoukl další transparent, který podle zaujatých pohledů dobře vyjadřoval mínění protestujících o dnešní politice.

Celosvětová demonstrace

Mezi protestujícími se pohybovalo několik panáčků s nápisem Grow city, kteří měli nakašírovaný joint místo penisu. Ostatně konopné obchody se i přes nedořešenou legislativu vzmáhají a není divu, že podobné demonstrace využívají některé firmy k vlastní sebeprezentaci. Podle odpůrců prohibice konopí prospívá jen a pouze subjektům aktivním na černém trhu, tedy velkopěstitelům a dealerům konopí. Podle odpůrců legalizace je kouření marihuany předstupněm užívání tvrdších drog. Policie při pochodu řešila hlavně držení marihuany. Ostatně mladíci z Hané se redaktoru ParlamentníchListů.cz později ztratili v davu.

Million marihuana march je každoroční celosvětová demonstrace příznivců konopí konaná ve více a více městech celé planety. Zahrnuje pochody, setkání, shromáždění, koncerty, festivaly, diskuse a další osvětové a informační akce. Setkání na vyjádření nesouhlasu s kriminalizací konopí začala v roce 1999, ale navazují na starší tradici podobných srazů hippies mládeže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…