Proč jste kupovali respirátory za 777 korun? ptá se Bartoš

29.03.2021 14:14

Piráti zaslali otevřený dopis ministrům ohledně problematických státních nákupů ochranných pomůcek. Žádají v něm, aby resorty reflektovaly kritické závěry šetření NKÚ, vysvětlily pochybení a vyvodily odpovědnost.

Proč jste kupovali respirátory za 777 korun? ptá se Bartoš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí
Ministerstva prý netransparentně plýtvala v době krize penězi daňových poplatníků, jak potvrdil NKÚ, ale distribuovala rovněž neprověřené respirátory mezi zdravotníky a pracovníky sociálních služeb. „Žádáme ujištění, že jsou dnes na skladech jednotlivých resortů respirátory odpovídající kvality, a nemůže se tak situace opakovat,“ uvedl předseda Pirátů.

Ten už v minulosti upozornil tehdejšího ministra zdravotnictví Vojtěcha na podezřelou firmu Recea Prague, u které si ministerstvo objednalo respirátory za více jak 300 milionů, ačkoliv jejím předmětem podnikání bylo cukrářství a uzenářství a její jednatel čelil exekucím a měl trvalé bydliště na úřadě.

NKÚ mimo jiné uvedl, že část ochranných pomůcek byla státem distribuovaná zdravotníkům a sociálním pracovníkům, aniž by prošla testováním, a tedy ověřením kvality. Přitom po zahájení testování nevyhověla požadavkům třetina respirátorů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…