Putovní fotografická výstava letos seznámí s hemofilií 5 českých měst

22.06.2014 5:00

Právě dnes, v neděli, se koná již čtvrtý Národní den hemofilie. Česká veřejnost se s tímto onemocněním seznámí i prostřednictvím 11 příběhů dětských hemofiliků na putovní fotografické výstavě „Společně o hemofilii“, která potrvá až do konce roku 2014.

Putovní fotografická výstava letos seznámí s hemofilií 5 českých měst
Foto: Martin Kovář
Popisek: Kapačka s krví

Snahou výstavy je rozšířit povědomí o tomto onemocnění, které je pro mnoho Čechů stále velkou neznámou. Široká veřejnost se s hemofilií může seznámit prostřednictvím putovní fotografické výstavy o životě dětských hemofiliků. Výstava v letošním roce navštíví celkem pět měst po celé ČR a otevře tak dveře do světa příběhů života spjatého s hemofilií. Aktuálně je výstava od 28. 5. až do 30. 6. ke zhlédnutí v Praze v prostorách Divadla v Dlouhé. Následně ji bude možné navštívit v Hradci Králové, Brně a Českých Budějovicích.

11 fotografií putovní výstavy, 11 příběhů dětských hemofiliků

Cílem fotografické výstavy je přiblížit život malých dětí a dospívajících, které spojuje stejný osud. Od svého narození se potýkají s nevyléčitelnou dědičnou chorobou hemofilií (poruchou srážlivosti krve), která do značné míry ovlivňuje jejich současný i budoucí život. Autorem originálních fotografií je fotograf Radovan Šťastný.

„Fotografie vznikly během setkání občanského sdružení Hemojunior, které sdružuje malé pacienty s onemocněním hemofilie. Jednotlivé snímky zachycují emocionální momenty a zprostředkovávají tak příběhy lidských životů. Právě při tomto setkání jsem se přesvědčil, že i děti s tak závažným onemocněním mohou prožívat normální život bez omezení, rozpozná-li se jejich nemoc včas a dostane se k nim moderní léčba,“ popisuje vznik fotografií Radovan Šťastný. Fotografická výstava vznikla za podpory společnosti Bayer, občanského sdružení Hemojunior a Českého svazu hemofiliků. „Jsem rád, že výstava vznikla. Všechny fotky jsou velice kvalitní. Každá z nich je navíc samostatným příběhem, který podle mého názoru dokáže oslovit. Doufám, že to pomůže zlepšit povědomí veřejnosti o hemofilii,“ říká Michael Bereň, předseda Hemojunioru.

Putovní fotografická výstava letos seznámí s hemofilií 5 českých měst

Putovní výstava ponese příběhy hemofiliků napříč Českou republikou a přiblíží tak toto onemocnění a jeho příběhy i široké veřejnosti. Věnujte každé fotografii minutu a za 11 minut budete znát 11 silných příběhů. Od dubna, kdy jsme si připomněli Světový den hemofilie, až do 27. 5. hostila výstavu Galerie Slovany Plzeň. Od 28. 5. si ji veřejnost může prohlédnout v pražském Divadle v Dlouhé, kde bude instalována až do 30. 6. (28. 5. – 30. 6.).

V červenci a srpnu zavítá do OC ATRIUM v Hradci Králové (7. 7. – 31. 8.), a od 1. 9. do 31. 10. bude k vidění v OC LETMO v Brně. Poslední letošní zastávkou budou České Budějovice, kde bude fotografická výstava instalována v IGY Centru, a to od 1. 11. do 31. 12. 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…