Rakouský velvyslanec navštívil protonové centrum. Cílem bylo probrat s českou stranou možnosti bilaterální spolupráce

17.10.2014 9:53

Pražské protonové centrum navštívil rakouský velvyslanec J.E. Ferdinand TRAUTTMANSDORFF. Cílem jeho návštěvy bylo seznámení se špičkovým pracovištěm, které je i konzultačním místem pro země, které teprve svá protonová centra budují. Protonová terapie představuje revoluční možnost léčby nádorových onemocnění a díky snížení rizik z nežádoucích vedlejších účinků ozáření zdravých tkání podstatně zvyšuje kvalitu života pacientů.

Rakouský velvyslanec navštívil protonové centrum. Cílem bylo probrat s českou stranou možnosti bilaterální spolupráce
Foto: red
Popisek: Pražské protonové centrum navštívil rakouský velvyslanec J.E. Ferdinand TRAUTTMANSDORFF

„Protonové centrum v Praze je naprostou špičkou mezi všemi evropskými centry. Proto jsem také zde. Abychom mohli probrat možnosti vzájemné spolupráce s Rakouskem, které své centrum ve Vídni staví,“ dodal pan velvyslanec. Ocenil dětský program pražského protonového centra, kterým se řadí PTC mezi přední světová pracoviště a momentálně je v této oblasti dominantním zařízením pro většinu evropských zemí. Velvyslanec zmínil i historickou spolupráci odborníků obou zemí a uvítal, že špičkové pracoviště v Praze nabízí léčbu i rakouským pacientům.

Rakousko patří k těm evropským zemím, které se zapojily do celosvětového masivního budování protonových center. V právě budovaném centru MedAustron by měl být první pacient ozářen počátkem roku 2016. V centru bude možné využít k léčbě protonové záření, ale i terapii urychlenými jádry uhlíku nebo kyslíku.

Po té co se velvyslanec seznámil se špičkovým světovým pracovištěm, zajímal se hlavně o to, jakým způsobem léčba v PTC nabíhala, jak se navyšoval provoz ozařoven i jak probíhal ověřovací provoz.

Právě tohoto období, tedy počátečního provozu rakouského centra, se týká spolupráce, o kterou má rakouská strana eminentní zájem. Vzhledem k tomu, že v PTC existuje již několikaletá zkušenost s léčbou pacientů a fyzikálně–technickou stránkou protonové léčby, projevili kolegové z MedAustronu zájem o spolupráci celkem ve třech základních oblastech – vývoj společného postupu a standardizace dozimetrických protokolů pro skenovaný svazek protonů v klinickém prostředí, sjednocení léčebných protokolů a společný systém sledování pacientů dle vybraných ozařovaných diagnóz. Posledním bodem spolupráce je zájem rakouských kolegů o „zálohové“ pracoviště pro jejich pacienty. „PTC poskytne podporu při léčbě rakouských pacientů, kteří potřebují účinnou a šetrnou léčbu nádorových onemocnění,“ upřesňuje ředitelka strategie PTC Iva Taťounová. Právě díky zkušenostem navazuje PTC spolupráci s nově budovanými evropskými centry a poskytuje jim odbornou pomoc v době jejich rozjezdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…