Ratha poplatky stály loni 73 milionů, letos počítá s 80 miliony

07.01.2010 16:05

Situaci komplikuje to, že se nepodařilo poplatky plošně zrušit ve sněmovně, tvrdí středočeský hejtman.

Ratha poplatky stály loni 73 milionů, letos počítá s 80 miliony

Středočeský kraj vynaložil loni na hrazení regulačních poplatků za pacienty krajských nemocnic 73,8 milionu korun. Potvrdila to mluvčí krajeBerill Mascheková. Kraj v hrazení regulačních poplatků pokračuje i letos, v rozpočtu má na ně vyčleněno 80 milionů korun. 

Rath: Je to zátěž

Hejtman David Rath (ČSSD) již dříve uvedl, že úhrada poplatků je pro kraj zátěží. Situaci podle něj zkomplikovala skutečnost, že se stále nepodařilo prosadit plošné zrušení poplatků ve sněmovně, i odložení sněmovních voleb, po nichž chtěl Rath najít pro tento krok větší podporu zákonodárců. Další nepříjemností je výrazný pokles daňových výnosů.

Související: Rath zaútočil na Tluchoře. Musel být namol

ČSSD a KSČM se snaží ve sněmovně prosadit zrušení poplatků. Počátkem prosince uspěly v prvním čtení. Je ale pravděpodobné, že se jim úplné zrušení systému regulačních poplatků nepodaří schválit, nemají k tomu dostatek hlasů. Rath již dříve uvedl, že je připraven hledat kompromis a prosadit alespoň jejich částečné omezení. 

Pecina ve čtyřech krajích zahájil správní řízení

Způsob proplácení poplatků v krajských nemocnicích se nelíbí ministerstvu vnitra, které kvůli tomu v úterý zahájilo správní řízení se Zlínským, Jihočeským, Ústeckým a Královéhradeckým krajem. Ministr Martin Pecina v polovině prosince řekl, že krajům, které systém proplácení do konce roku 2009 nezmění, v lednu pozastaví příslušná rozhodnutí jejich zastupitelstev.

V uvedených čtyřech krajích je podle ministerstva proplácení poplatků v rozporu se zákonem. Šest krajů - Středočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Liberecký, Vysočina a Pardubický - přislíbilo ministerstvu, že do konce ledna znovu projednají hrazení poplatků. Pokud nezjednají nápravu, vnitro s nimi zahájí správní řízení 31. ledna.

Související: Pecina vyrukoval na čtyři hejtmany ohledně poplatkům

Foto: kr-stredocesky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…