Ředitel VZP nařídil plošný audit zakázek IT

06.10.2015 13:36

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek nařídil v pondělí provést rozsáhlou interní kontrolu, zaměřenou na zadávání zakázek IT. Rozhodl tak bezprostředně poté, co byl reportérem Českého rozhlasu Janem Kroupou informován o poznatcích naznačujících, že někteří zaměstnanci pojišťovny mohli být ve střetu zájmů. Pochybnosti sahají do doby, kdy Kabátek ještě nebyl ředitelem VZP.

Ředitel VZP nařídil plošný audit zakázek IT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

„Od svého nástupu do funkce se snažím o maximální transparentnost. Přestože nic neukazuje, že by kterákoliv ze zakázek byla zadána nestandardně resp. v rozporu se zákonem, chci mít i v tomto případě naprostou jistotu. Chci přesně vědět, kdo a jak se podílel na stanovování technických parametrů i kdo byl zapojen do rozhodovacího procesu. Na základě výsledků auditu pak rozhodnu o dalších krocích,“ uvedl ředitel Kabátek.

Podle dostupných informací se pochybnosti o údajném střetu zájmů, které reportér Kroupa prověřuje, týkají z velké části již bývalých zaměstnanců VZP. Pojišťovna chce vše co nejrychleji prověřit, a novináře proto požádala o seznam všech zaměstnanců, jichž by se podle něj mohl případný střet zájmů týkat. Kontrola je zaměřena na všechny IT zakázky od roku 2006.

Informační technologie jsou pro činnost každé finanční společnosti typu VZP naprosto zásadním nástrojem. Podle analýzy společnosti Gartner, která je nezávislou celosvětovou autoritou v poradenství v ICT, jsou v pojišťovnictví průměrné náklady na IT 3,1 % z obratu (u státních organizací dokonce 8 %). U VZP dělají náklady na IT méně než 0,6 % z obratu (resp. z předepsaného pojistného).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…