Úřady práce připraveny. Míst pro doktory bude dost

10.02.2011 5:31

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel nesplnil slovo dané lékařům. V březnovém prohlášení z loňského roku, v němž vyzýval lékaře k podávání výpovědí v rámci akce "Děkujeme, odcházíme" jim slíbil, že nejpozději v lednu 2011 budou jejich problémy vyřešeny. Nesplněný slib ale budou za Engela možná řešit úřady práce. Ty jsou na případný příliv nezaměstnaných lékařů připraveny.

Úřady práce připraveny. Míst pro doktory bude dost

„Pokud nebudou ochotni naše názory a požadavky respektovat (vláda), bude nutno neztratit tvář a výpověď k 31.12 2010 opravdu podat!" vyzývá Engel lékaře ve větě zakončené vykřičníkem.

V lednu budeme slavit

„Pokud budeme názorově konzistentní a jednotní, vyřeší se nejpozději v průběhu ledna 2011 to, co nás trápí," slibuje odborářský šéf v další větě lékařům. Leden je ale pryč a do posledního dne zaměstnaneckého poměru „s díkem odcházejících" lékařů zbývá 18 dní.

Pokud vláda lékařům neustoupí a oni své deklarované výpovědi nestáhnou, pak jednou z alternativ pro lékaře bez práce jsou úřady práce. Nejpostiženějším krajem pak bude Vysočina. Zde dává výpověď 357 lékařů, což je více než 58 procent všech lékařů zaměstnaných v krajských nemocnicích.


Úřady práce se na lékaře chystají

„Samozřejmě, že se na tuto situaci připravujeme a vstoupíme patrně v příštím týdnu v jednání jak s regionálním Lékařským odborovým klubem, tak s nemocnicí," potvrdila serveru ParlamentníListy.cz mluvčí Úřadu práce Jihlava.

Úřad má momentálně v nabídce práce pouze dvě pozice lékaře, a to i přes to, že konkrétně v jihlavské nemocnici se k odchodu chystá 109 lékařů ze 159.

Ovšem to se s případným odchodem lékařů změní. V okamžiku, kdy opustí své pozice, bude nabídka trhu práce v podstatě kopírovat jejich odchody. Paradoxně tak může nastat situace, že dorazí-li lékař na úřad práce, bude mu obratem nabídnuto jako volné to místo, které opustil.

Nechceš místo? Nedostaneš podporu

„Ze zákona je jasně dáno, že bude-li nezaměstnanému úřadem práce vystavena doporučenka na konkrétní pracovní místo odpovídající charakteristice nezaměstnaného, její odmítnutí má za následek sankční vyřazení z evidence nezaměstnaných," potvrdil ParlamentnímListům.cz ředitel Úřadu práce v Havlíčkově Brodu Martin Kouřil.

V praxi takové vyřazení znamená, že nezaměstnaný přijde o podporu v nezaměstnanosti a další sociální dávky. Hrazeno mu bude jen sociální a zdravotní pojištění. Dobrou zprávou pro 66 lékařů odcházejících z tamní nemocnice je, že nebudou muset na úřadu práce stát fronty u okénka, aby se zařadili do evidence. „Uděláme hromadné setkání, kde jim budou vydány všechny potřebné podklady a vše jim bude vysvětleno najednou," potvrdil Kouřil.

Na webových stránkách nemocnic v kraji Vysočina najdeme zatím jen sporadické nabídky práce pro lékaře, jako by zde nehrozil exodus několika stovek lékařů. Na druhou stranu například v pražské Fakultní nemocnici Bulovka dává aktuálně výpověď 174 lékařů a v kolonce kariéra najdeme 159 volných lékařských pozic.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…