VZP: Je nejvyšší čas na očkování proti chřipce

18.01.2016 14:00

ČTK dnes zveřejnila informaci, že v Česku začíná řádit chřipka. Hlášeno už je 16 těžkých průběhů a tři úmrtí. Případná epidemie se očekává koncem ledna a na očkování je nyní nejvyšší čas

VZP: Je nejvyšší čas na očkování proti chřipce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

V této souvislosti si dovoluji upozornit, že proočkovanost populace je v ČR stále mimořádně nízká (cca 7 %), zatímco ve vyspělých státech západní Evropy či např. v USA jde o čísla řádově vyšší (v Německu, Velké Británii, Francii či Španělsku se očkovat nechává přes 20 % a v USA dokonce 46 % lidí). Očkování snižuje u zdravých dospělých riziko nákazy až o 90 %.

Všeobecná zdravotní pojišťovna má enormní zájem na prevenci chřipkových onemocnění. Proto VZP nabízí všem svým klientům příspěvek na vakcínu proti chřipce až do výše 500 korun. To by mělo plně pokrýt cenu vakcíny. V loňském roce VZP vyplatila tento příspěvek 14 297 klientům, kteří celkem získali 3 miliony 768 tisíc korun. Průměrná cena vakcíny se tak pohybovala kolem 263 korun.

Stejně jako u jiných onemocnění, je i zda prevence výrazně levnější, než následné léčení již propuknuté choroby. Cena za léčbu pacienta s chřipkou se u ambulantní léčby běžně pohybuje od 650 do 1 100 korun. U hospitalizovaných pacientů je to od 8 000 až do 35 000 korun v závislosti na komplikacích. To jsou ovšem jen přímé výdaje pojišťovny na diagnostikovanou chřipku. Další náklady mohou souviset s onemocněními, k nimž je pacient oslabený chřipkou náchylnější, s pracovní neschopností a podobně.

Jedním z důvodů malého zájmu českých pacientů může být i přežívající mýtus, že očkování může být zdrojem nákazy. To je ovšem nesmysl – u nás dostupné vakcíny jsou neživé, infekci proto způsobit nemohou. Ostatně i lidé v Česku jsou již po loňské osvětové kampani VZP proti šíření podobných bludů odolnější. Potvrdil to průzkum, jehož výsledky najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…