VZP zaplatí svým klientům vakcínu proti chřipce

02.02.2015 16:04

Chřipková epidemie, která se postupně šíří Českem, znovu upozornila na nízký zájem, jenž u nás lidé projevují o očkování. Zatímco například v Německu se proti chřipce nechává očkovat přes 20 % lidí, v České republice je to dlouhodobě jen něco málo přes 5 %. VZP přitom svým klientům nabízí, že jim letos opět vakcínu proti chřipce uhradí.

VZP zaplatí svým klientům vakcínu proti chřipce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Cena za očkovací látku by neměla překročit 200 korun. Vzhledem k tomu, že členové Klubu pevného zdraví mají nárok na příspěvek až do výše 500 korun na kalendářní rok na jakékoliv očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, pohodlně jim pokryje nákup vakcíny v celé výši.

Chřipková vlna bývá tradičně nejsilnější na podzim a v zimě. V České republice se proti chřipce nechává očkovat asi 5-7 % lidí. Oproti tomu v Německu, Velké Británii, Francii či Španělsku se očkovat nechává přes 20 % a v USA dokonce 46 % lidí.

Jedním z důvodů malého zájmu českých pacientů může být i přežívající mýtus, že očkování může být zdrojem nákazy. To je ovšem nesmysl – u nás dostupné vakcíny jsou neživé, infekci proto způsobit nemohou. Ostatně i lidé v Česku jsou již po předloňské osvětové kampani VZP proti šíření podobných bludů odolnější. Potvrdil to průzkum, jehož výsledky najdete zde.

Očkování snižuje u zdravých dospělých riziko nákazy až o 90 %.

Cena za léčbu pacienta s chřipkou je do značné míry závislá na komplikacích. U ambulantní léčby se běžně pohybuje od 650 do 1 100 korun. U hospitalizovaných pacientů je to od 8 000 až do 35 000 korun. To jsou ovšem jen přímé výdaje pojišťovny na diagnostikovanou chřipku. Další náklady mohou souviset s onemocněními, k nimž je pacient oslabený chřipkou náchylnější, s pracovní neschopností a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…