7. dubna - Světový den zdraví

07.04.2016 0:00

Do Světového dne zdraví se zapojují odborníci FNUSA

7. dubna - Světový den zdraví
Foto: dodavatel TZ
Popisek: rodina

Na rizika rakoviny upozorní veřejnost 9. a 10. dubna odborníci z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a jejího Mezinárodního centra klinického výzkumu (FNUSA-ICRC). V rámci akce Světový den zdraví 9. a 10. dubna 2016 od 10:00 do 20:00 v Obchodním centru Olympia Brno (U Dálnice 777, Modřice).

Zástupci projektu FNUSA-ICRC Kardiovize Brno 2030 budou nabízet příchozím například možnost změřit si množství oxidu uhelnatého (CO) ve vydechovaném vzduchu. Projekt Kardiovize dlouhodobě mapuje důsledky kouření a nezdravého životního stylu na zdraví obyvatel Brna.

Lékařky z I. dermatovenerologické kliniky svatoanenské fakultní nemocnice budou v sobotu i v neděli od 11:00 do 13:00 zájemcům kontrolovat mateřská znaménka, aby případně vyloučily či odhalily vznik zhoubného melanomu.  Maligní melanom je nejzhoubnější kožní nádor vycházející z pigmentotvorných buněk. Dobrou prognózu mají pouze ti pacienti, kterým je odstraněn v naprosto počátečním stádiu.

Akce, kterou organizují studenti medicíny z organizace IFMSA CZ, si klade za cíl upozornit, že každý čtvrtý člověk zemře v České republice na následky rakoviny. Její léčbu komplikuje především strach veřejnosti a nedostatek informací o tomto onemocnění. To se odráží na pozdní diagnostice a odmítání léčby mnohými pacienty. Studenti spolu s nutričními terapeuty se chopili úkolu eliminovat tyto problémy a rozšířit povědomí veřejnosti o dané problematice. Akci zaštítili např. ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Martin Pavlík či rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

„Jako lékař jsem si vědom důležitosti prevence a stejně tak i mí kolegové, proto naše fakultní nemocnice preventivní a osvětové akce aktivně podporuje a sama se snaží prostřednictvím svých preventivních projektů jako je např. Kardiovize Brno 2030 veřejnosti přiblížit zdravý způsob života. I když se člověk cítí zdravý, nesmí zapomínat na preventivní prohlídky a kontroly,“ říká Martin Pavlík, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Během akce může každý prostřednictvím interaktivních stanovišť zjistit, v čem tkví zrádnost a nebezpečnost rakoviny, jak je možné se před ní chránit a jak proti ní bojovat. Návštěvníci dostanou příležitost nacvičit si na modelech samovyšetření prsu a varlat i základy první pomoci a správné resuscitace. Kromě toho budou medici zájemcům měřit například hladinu cukru v krvi, krevní tlak nebo procento tuku v těle.

Pro nejmenší návštěvníky bude připravena Nemocnice pro medvídky, kde si medici s dětmi budou hrát, operovat plyšové pacienty a povídat o zdravém životním stylu.

Světový den zdraví se slaví každoročně po celém světě v den výročí založení Světové zdravotnické organizace 7. dubna. Každoročně se konají po celém světě aktivity, jejichž cílem je upozornit na důležitost prevence a globálního zdraví.

reklama

autor: MaB

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…