Buňky z tukové tkáně ve službách krásy

02.06.2014 0:00

Buňky z tukové tkáně ve službách krásy
Foto:
Popisek:

Buňky z tukové tkáně ve službách krásy - pokroky v plastické chirurgii

Na konferenci Mezinárodního konsorcia pro buněčnou terapii a imunoterapii (International Consortium for Cell Therapy and Imunotherapy, ICCTI, www.iccti.eu) diskutovali odborníci o využití buněk získaných z tukové tkáně v plastické chirurgii. Nejde však o aplikaci samotných tukových buněk, ale o využití buněk tzv. stromální vaskulární frakce, která je bohatá na kmenové buňky a další buňky s hojivými účinky.

Liposukce patří k obvyklým metodám plastické chirurgie, která je běžně používána po celém světě. Způsob odběru tukové tkáně se však stále zdokonaluje, a to zejména s ohledem na maximální šetrnost a bezpečnost.

Velmi šetrnou liposukci německým přístrojem nyní využívají plastičtí chirurgové k odběru tukové tkáně. Díky použití vodního paprsku v inovativní technologii je liposukce méně bolestivá a výrazně snižuje riziko vzniku hematomů až na minimum. Přístroj lze nazvat budoucností estetické a rekonstrukční chirurgie.

Tato technologie zaručuje, že až 76 % tukové tkáně se po aplikaci přichytí v místě podání. Kvalita a jedinečnost přístroje  je podpořena klinickými studiemi.

Tuková tkáň se poté dále zpracovává patentovanou technologií společnosti Cellthera.

Princip inovace
Tuková tkáň obsahuje cévy, které ji prokrvují. Kolem těchto cév se nachází řídká pojivová tkáň (tzv. stroma), která je nesmírně bohatá na kmenové a regenerativní buňky. Stromální vaskulární frakce (SVF) z tukové tkáně obsahuje řádově 1000krát více mezenchymálních kmenových buněk než stejný objem kostní dřeně.

Buňky SVF lze použít pro obohacení tukové tkáně, která slouží jako výplň při korekci očních víček, korekci kruhů pod očima, k výplni hlubokých nosoretních rýh (rýhy od nosních křídel ke koutkům úst), při úpravě svěšených koutků rtů, při korekci jizev apod. Tuková tkáň odebraná tímto způsobem a následně obohacená o buňky SVF je také velmi vhodná pro zvětšování poprsí.

Nová technologie, o níž se hovořilo na konferenci, má mnoho výhod:
•    Odběr tuku pomocí přístroje body-jet® umožňuje získat homogenní tuk, který je velmi vhodný právě pro aplikace v estetické chirurgii.
•    Metoda používaná přístrojem body-jet® je jediným ověřeným způsobem pro získávání tukové tkáně pro následný přenos.
•    Obohacení takto získané tukové tkáně o buňky SVF umožňuje získat unikátní přípravek, který zaručí maximální možné přihojení tukové tkáně.
•    Celý výkon je rychlý, šetrný a následuje jen krátká rekonvalescence.
•    Celý postup od odběru tuku až po konečnou aplikaci představuje jedinečnou sadu technologií a lékařských a laboratorních úkonů, které zcela inovativním způsobem využívají nejmodernější technologie a lékařské výzkumy.

Plastičtí chirurgové, kteří tyto výkony provádějí, jsou velmi zkušení, mají dvacetileté zkušenosti v aplikaci výplní vlastním tukem a stovky operovaných spokojených pacientů. MUDr. Šárka Stiborová, plastický chirurg z Brna o nové metodě říká: „S aplikací vlastního tuku jako výplně vrásek mám mnohaleté zkušenosti. Při použití lipoaspirátu, který je obohacen buňkami stromální vaskulární frakce, můžeme dosáhnout lepších a trvalejších výsledků. I proces hojení je rychlejší.“

Zpracování lipoaspirátu a izolace buněk SVF je předmětem patentované technologie prof. MUDr. Jaroslava Michálka, Ph.D.,

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …