Epidemie chřipky pokračuje na celém území ČR

21.01.2017 0:00

„Nejnovější údaje Státního zdravotního ústavu potvrzují, že na celém území ČR přetrvává plošná chřipková epidemie. Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Epidemie chřipky pokračuje na celém území ČR
Foto: dodavatel TZ
Popisek: alergie

Ve 3. kalendářním týdnu se celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky v České republice zvýšila o dalších 10 % a dosáhla hodnoty 1 691 nemocných na 100 000 obyvatel. Počty nemocných s akutními respiračními infekcemi se nadále zvyšují zejména v dětských věkových skupinách (0 až 5 let a 6 až 14 let).

Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Zlínského a Plzeňského.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Národní referenční laboratoř pro chřipku v tomto týdnu připravila panel vzorků chřipkových virů izolovaných v České republice, které jsou nyní zasílány do spolupracující laboratoře Světové zdravotnické organizace jako součást programu, jehož cílem je výběr izolovaných virů chřipky pro přípravu vakcíny určené pro příští sezónu 2017/2018.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Plošná epidemie přetrvává také ve většině evropských států včetně našich sousedů.
I jinde v Evropě byl během minulého týdne zjištěn mírný nárůst počtu pozitivních laboratorních vzorků. Zdá se tedy, že ani Evropa jako taková ještě není za vrcholem epidemie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…