Léčba rakoviny stojí miliardy, náklady meziročně rostou o 10 %

04.02.2017 0:00

Více než dvě miliardy korun vydala v roce 2015 Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) za léčbu přibližně 28 000 klientů trpících některým druhem rakoviny.

Léčba rakoviny stojí miliardy, náklady meziročně rostou o 10 %
Foto: shutter
Popisek: pacient

Rok před tím činily celkové náklady na léčbu rakoviny 1,9 miliardy korun. Náklady na léčbu této zákeřné nemoci meziročně stoupají přibližně o 10 %.

Ukazují to data aktuální analýzy Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR vypracované u příležitosti Světového dne boje proti rakovině. Ten se každoročně slaví 4. února. „Významně rostou náklady na léčiva pro onkologické pacienty. V roce 2015 vydala pojišťovna jen na léčiva přes 873 milionů korun, což bylo o 65 milionů více než v roce 2014,“ uvádí Hana Kadečková, tisková mluvčí pojišťovny.

Téměř sedm set klientů  trpí některým druhem rakoviny hlavy a krku. Pojišťovna za jejich léčení vydá ročně kolem 46 milionů korun.  Včasná prevence stojí ve srovnání s tím nepoměrně méně a může zachránit život. „Pokud se nádor zjistí včas, až 95 procent pacientů se vrátí po léčbě do běžného života. Proto nepodceňujme prevenci a nechme se včas vyšetřit,“ apeluje David Kostka, generální ředitel.

Pojišťovna poskytuje svým klientům z fondu prevence příspěvek ve výši až 500 Kč na onkologická vyšetření, která nejsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Kromě toho pojišťovna už v roce 2011 zahájila speciální projekt, díky němuž stovky jejích klientů absolvovaly komplexní preventivní onkologické vyšetření v renomovaném Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

 

reklama

autor: MaB

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…