Průzkum mezi Čechy - co nás nejvíce bolí?

27.04.2010 14:00

Téměř všechny obyvatele České republiky jednou za čas něco bolí. Nejčastěji si stěžují na bolest hlavy, zad, svalů a kloubů. Vyplývá to z průzkumu,jež provedla výzkumná agentura.

Průzkum mezi Čechy - co nás nejvíce bolí?
Foto:
Popisek:

Čechy nejvíce bolí hlava a záda, často i několikrát týdně
Více než polovina obyvatel ČR si v posledním půlroce stěžovala na bolest hlavy či bolest zad. Hlava bolí častěji ženy. Se zády mají problémy především lidé po padesátce a osoby s nadváhou. Podobné je to v případě bolesti kloubů, s níž mělo v posledních šesti měsících zkušenost asi 39 % respondentů.

Téměř všechny obyvatele České republiky občas něco bolí (97 % respondentů), někteří se s bolestí potýkají i několikrát do týdne – 16 % lidí bolí každý týden hlava, 13 % záda a 7 % klouby. Méně frekventovaná je například bolest zubů, tou trpí 44 % jen občas a 45 % respondentů ji prakticky nezná.

Téměř dvě třetiny obyvatel ČR už někdy kvůli bolesti vyhledalo pomoc lékaře. „Bolest se nesmí podceňovat. Bývá signálem, že v těle není něco v pořádku. To se týká především akutní bolesti. Ta však může přejít v bolest chronickou, která ztrácí účelný fyziologický charakter a působí negativně na veškerý bio-psycho-sociální stav člověka,“ vysvětluje MUDr. Naďa Petrová z Centra pro léčbu bolesti FN v Motole.

Tři čtvrtiny obyvatel si v případě výskytu bolesti vezmou lék proti bolesti. „Při silnějších bolestech je lepší si vzít nějaké analgetikum a nenechat bolest tzv. rozjet. Překonávání bolesti je nesmyslné hazardování s vlastním zdravím a vede k poškození organismu,“ dodává MUDr. Petrová.

Lidé očekávají od svého léku proti bolesti především účinnost (57 %). Více než třetinu lidí zajímá také to, na jak dlouho je lék bolesti zbaví. Téměř čtvrtina lidí dává pozor na bezpečnost léků a sleduje jejich vedlejší účinky. Nejvíce (61 %) lidé upřednostňují léky, které rychle zaberou.

Podle průzumu má většina obyvatel ČR (71 %) léky proti bolesti uschované doma ve své lékárničce. Více než čtvrtina lidí, převážně ženy, však nosí prášky pro jistotu i s sebou v tašce. Lidé, kteří tráví hodně času v práci, mají léky proti bolesti také v kanceláři (12 %) a někteří je mají po ruce i v autě (8 %).

(marie,TZ,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …