Rozšíření nádoru do kostí je častou komplikací rakoviny

30.05.2013 0:00

Častou komplikací rakoviny je rozšíření nádoru do kostí. Kostní metastázy má 60 procent žen s pokročilou rakovinou prsu a až 90 procent mužů s pokročilou rakovinou prostaty.

Rozšíření nádoru do kostí je častou komplikací rakoviny
Foto:
Popisek:

Z rakoviny se vyléčí zhruba polovina pacientů, ostatním je možno alespoň poskytnout péči, která jim usnadní život s nemocí - od lékařské paliativní péče přes pomoc psychologickou a podporu ostatních pacientů. Novinářům to dnes řekla onkoložka Petra Tesařová z Všeobecné fakultní nemocnice.
   
"Postižení kostí nemocné velmi handicapuje, protože kostra rozhoduje o jejich pohybu a schopnosti vykonávat základní životní funkce," uvedla. Kostní metastázy se projevují bolestmi kostí a kloubů, nemocný také může trpět nevolností. Bolesti a zlomeniny ho upoutají na lůžko, ztrácí soběstačnost. Stává se závislým na pomoci okolí, což mimo jiné přináší velkou psychickou zátěž pro něj samotného i pro okolí.
   
Metastatické postižení kostí je pro pacienty nepříjemné, ale většinou není bezprostřední příčinou jejich smrti. Nemocní s rakovinou prsu a prostaty s kostními metastázami žijí mnoho let a po celou dobu potřebují vedle léčby rakoviny i podpůrnou léčbu metastáz v kostech.
   
"Pomoc je lokální - vedlejší nádory se odstraní chirurgicky nebo ozářením. Daleko častěji se ale užívá systémová léčba, protože i postižení je většinou na více místech kostry," uvedla onkoložka.
   
Oslabení kostí vede k takzvaným patologickým zlomeninám, které se bez léčby nezhojí. Léky obnoví kostní metabolismus a kost je pevnější. Léčba pomáhá oddálit "kostní příhody" a umožní pacientům udržet si soběstačnost.
   
Ředitelka sítě Mamma HELP Jana Drexlerová doplnila, že součástí péče je psychologická podpora. Propuknutí nemoci znamená pro pacienta i jeho rodinu šok. Potřebuje s někým pocity sdílet, pomáhá kontakt s lidmi, kteří podobnou situaci prožili nebo prožívají. "V síti našich center se snažíme pomoci každému, kdo o to požádá. Za rok to bývá víc než 5000 pacientek," řekla.
   
V ČR žije přes 400.000 lidí, kteří rakovinu měli nebo mají. Každý rok zjistí lékaři zhoubný nádor u 77.000 lidí. Úspěšnost léčby roste, více lidí se vyléčí a méně jich umírá. Zbývá tak stále více nemocných, kteří jsou v trvalém sledování lékařů.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …