Zákon proti okrádání důchodců má díry: Stařeček podepíše papír a nemá nic

07.07.2012 13:42

Snadnou kořistí se pro nejrůznější rádoby obchodníky nadále stávají důchodci. Evidentně jim nepomáhá ani momentálně platná úprava zákona o spotřebitelském úvěru. Jejím přínosem mělo být ustanovení, že lidé, kteří si berou spotřebitelský úvěr, mohou do 14 dnů od smlouvy odstoupit, aniž by jim hrozila sankce. Ale i s tím si prodejci dokáží poradit.

Zákon proti okrádání důchodců má díry: Stařeček podepíše papír a nemá nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Vždy o krok před zákonodárci jsou obchodníci, kteří profitují z nejrůznějších prodejních akcí, na nichž nabízejí důchodcům spotřební zboží často s úmyslem vehnat je do náruče exekutorům. Pod záminkou předváděcích akcí spojených s dárky pro návštěvníky nalákají rádoby obchodníci k účasti důchodce a těm pak po mnohahodinovém přemlouvání v pronajatých hotelech či tělocvičnách doslova vnutí často předražené zboží.

Teprve po pár dnech v klidu domova, nebo někdy až po první splátce, si senior uvědomil, k čemu se uvázal, ale kupní smlouvu už měl podepsanou a zpravidla z ní nebylo úniku. Tyto mnoho let trvající praktiky prodejců měla konečně utnout novela zákona o spotřebitelském úvěru, která dává každému spotřebiteli možnost ve 14 dnech odstoupit od smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání a rozmyslet si tak neuvážený a často i vynucený podpis smlouvy.

Prodejci si poradili fintou s pozváním domů

Ta začala platit od ledna roku 2011, ale i na ni brzy našli tito „obchodníci“ protizbraň. Výjimkou z tohoto pravidla jsou totiž dle zákona situace, kdy si zákazník za účelem nákupu daného zboží výslovně a z vlastní vůle prodejce pozve, nejčastěji k sobě domů. A pak už stačí při předváděcích akcích nechat  spotřebitele podepsat nejen smlouvu o koupi zboží, ale i to, že si prodejce pozval za účelem nákupu domů, nebo na jiné vybrané místo.



Pak už nebylo pro obchodníky žádným problémem při požadavku zákazníka na odstoupení od smlouvy argumentovat touto výjimkou a spotřebitele tak de facto zbavovat možnosti, aby si ve 14 dnech rozmysleli, zda nákup učiněný často pod nátlakem opravdu chtějí uskutečnit. Těmto fíglům by měla učinit přítrž další novela, která má vstoupit v platnost od ledna 2013 a která spočívá ve vypuštění ustanovení o možnosti sjednání osobní návštěvy ze zákona.

Po dvou letech výjimka ze zákona zmizí
     
„Návrh reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází. Cílem navrhovaných změn je především posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování,“ zdůvodnil předkládanou novelu ministr financí Miroslav Kalousek.

„Novelu občanského zákoníku jednoznačně vítáme. Z četných stížností našich klientů víme, že dosavadního ustanovení zneužívali neféroví prodejci, kteří chtěli odepřít zákazníkům jejich zákonné právo na odstoupení od smlouvy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vedoucí poradny časopisu dTest Lukáš Zelený. Sdružení dTest se tématem nekalých praktik, ke kterým dochází při prodeji mimo běžné podnikatelské prostory, dlouhodobě zabývá a zejména seniorům v této oblasti pomáhá.

Důchodců v exekuci už je téměř 65 tisíc

Přesto jen za posledního půl roku podle nejnovějších údajů České správy sociálního zabezpečení řady důchodců, kteří mají co do činění s exekutory, rozšířilo dalších pět tisíc takto postižených. V roce 2005 jich bylo 24 973, v květnu 2012 už ČSSZ evidovala 64 315 důchodců, na jejichž penze byly uvaleny exekuce. Celkem už úřady důchodcům strhly z penzí neuvěřitelnou miliardu a dalších 800 tisíc exekucí na vyřízení teprve čeká.

Proto kontroloři České obchodní inspekce vydali zprávu, v níž seniory vyzývají, aby důkladně zvážili svou účast na předváděcích akcích. Zjištění jejích inspektorů jsou totiž alarmující. „Loni prověřili 241 předváděcích akcí a porušení zákona zjistili u sedmdesáti procent,“ uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová pro Lidové noviny. Několikrát musela při kontrolách zasahovat policie, protože agresivní obchodníci inspektory napadli.

Na podvodné prodejce a lichváře by si měl stát došlápnout

Než donekonečna hledat způsoby obrany spotřebitele, chtělo by to přitvrdit směrem k prodejcům, kteří si jinak vždy najdou nějakou kličku, aby mohli ve svém způsobu „podnikání“ pokračovat. „Opakované formalistické přepisování a rozhojňování zákonů vykukové vždy nějak obejdou. Stát by měl raději využít svoji exekutivní moc proti podvodným prodejcům a lichvářům. Uleví se všem,“ konstatuje Martin Zvěřina ve sloupku Lidových novin.



 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…