Müllerová brání druhý pilíř: Lidé se nemusí bát o své peníze

26.02.2013 11:25

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) brání druhý pilíř penzijní reformy. V rozhovoru pro deník Právo uvedla, že je bezpečný. Pokud člověk pošle část své mzdy do druhého pilíře, má prý jistotu, že o peníze nikdy nepřijde. Bezpečnost druhého pilíře podle ní ministerstvo zajistilo.

Müllerová brání druhý pilíř: Lidé se nemusí bát o své peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

"Lidé své peníze nedávají penzijním společnostem, ale posílají je na svůj vlastní osobní účet. Sami rozhodují o tom, jak penzijní společnosti jejich prostředky investují, protože ty se s nimi musí na jejich použití dohodnout," popsala Müllerová výhody toho, když si člověk přesune své peníze na osobní účet penzijního pojištění u některé z penzijních společností.

Lidé prý mohou mít jistotu, že o své peníze nepřijdou. "Bezpečnost druhého pilíře důchodového systému jsme zajistili. Penzijní společnosti musí splnit velmi přísné podmínky, aby vůbec mohly vstoupit na trh. Na jejich činnost dohlíží Česká národní banka a na jednotlivé finanční transakce pak takzvaný depozitář. Ale to není vše. Nově musí penzijní společnosti také oddělit svůj majetek od úspor svých klientů. Nebudou už moci úspory lidí snižovat o různé náklady, jak tomu bylo dříve. A pro případ, že by si finanční trhy v posledních letech před vaším důchodem nevedly dobře, jsme zavedli povinnost převést úspory do nejvíce bezpečné formy," vysvětlila ministryně.

Peníze budou v bezpečí

Druhý pilíř tak má přinést větší jistotu a stabilnější finanční zázemí. Lidé se přestanou spoléhat pouze na státní důchodový systém, u kterého není jisté, že bude dlouhodobě stačit k pokrytí uspokojivé výše důchodu, protože populace stárne a roste podíl důchodců na celkovém počtu obyvatel. Čeští senioři jsou podle ní ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi extrémně závislí na příjmu od státu.

Ministryně odmítla námitku některých kritiků, kteří tvrdí, že vládní reforma je výhodná pro penzijní společnosti, ale ne pro občany. Stát prý velmi hlídá výši poplatků ve druhém pilíři systému a reguluje je velmi tvrdě. "Pokud pošlete část své mzdy do druhého pilíře (na svůj účet), a ne státu (do dosavadního prvního pilíře penzijního systému), máte jistotu, že je nikdy neztratíte. Takto naspořené peníze totiž mohou zdědit vaši potomci. To současný průběžný systém neumožňuje," uzavřela Müllerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…