„Brutální únik informací“ se Ivo Ištvanovi vrací jako bumerang. Teď bude prověřován i on

27.09.2016 7:55

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechá přezkoumat okolnosti kauzy tzv. brutálního úniku informací z trestního řízení, v němž byl původně podezřelý policejní prezident Tomáš Tuhý. Uvádí to dnešní Právo. Zeman se podle všeho rozhodl právě na základě výroků, které Tuhý řekl v sobotním rozhovoru pro tento deník.

„Brutální únik informací“ se Ivo Ištvanovi vrací jako bumerang. Teď bude prověřován i on
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Tuhý v sobotním deníku Právo uvedl, že celá kauza byla vykonstruována, a to cíleně. Právě tato slova považuje Zeman za velmi závažná. Celou věc již nyní řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů. 

Zeman se tak nyní zajímá o to, co provázelo prověřování kauzy kolem Tuhého a jeho rodiny, kterou zhruba rok a půl na základě nepravdivých poznatků prověřoval jeden pracovník inspekce pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci vedeného Ivo Ištvanem. Případ byl nakonec odložen kvůli údajné nemožnosti zjistit pachatele. Tuhý však práci olomouckých vrchních zástupců vnímá negativně.

„Nařídil jsem dnes v této věci z vlastní iniciativy výkon dohledu. Stalo se tak na základě rozhovoru pana Tuhého, který jsem si přečetl v Právu, a řekl jsem si, že v dané věci bude nutné dohled vykonat,“ uvedl ke kauze Zeman. Jeho podřízení si nyní vyžádají kompletní spisový materiál. Zemana podle všeho nejvíce zaujala slova policejního prezidenta o tom, že vše bylo ušito horkou jehlou a bylo to připravené. „Tohle je hrozně závažné a není možné se nad tím nepozastavit,“ doplnil nejvyšší státní zástupce. 

Kdo bude případ ze strany žalobců dozorovat, zatím rozhodnuto nebylo. Zřejmě to však nebude nikdo z moravských žalobců, a to kvůli podjatosti. Postupem státních zástupců se zabývá také sněmovní vyšetřovací komise. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…