„Buď tvrdej, jsme největší, a neustupuj.“ Advokát Jansta měl navádět k trestným činům, i za to je prý obviněn

10.08.2017 6:47

Klíčovou roli v případu rozdělování milionů korun pro sportovní svazy z dotačních programů ministerstva školství měl sehrát právník a šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Píše o tom deník Právo s poukázáním na usnesení o zahájení Janstova stíhání.

„Buď tvrdej, jsme největší, a neustupuj.“ Advokát Jansta měl navádět k trestným činům, i za to je prý obviněn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Jansta

O Janstově roli v usnesení hovoří detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu. Advokát je v současné době dokonce stíhán jako osoba, která ostatní tři obviněné navedla k několika trestným činům.

Jansta obvinění odmítá, dokonce si podal k Nejvyššímu státnímu zastupitelství stížnost. Tu jeho právní zástupce včera písemně odůvodnil a odeslal žalobcům.

Kromě Jansty a České unie sportu je obviněn i generální sekretář Unie Jan Boháč. Stíhání bylo rozšířeno i Simoně Kratochvílové, někdejší náměstkyni ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), a bývalému řediteli odboru sportu na ministerstvu Zdeňku Břízovi.

Jak Právo popisuje, vše mělo začít tak, že Boháč, jenž byl čelenem expertní hodnotící komise, informoval Janstu o tom, jakou dotaci obdrží Česká unie sportu od ministerstva. A to přesto, že podepsal mlčenlivost. Jansta pak hned volal Kratochvílové a Boháče instruoval o tom, jak má vyjednávat.

„Buď tvrdej, jsme největší, a neustupuj, už jsem mluvil s náměstkyní, potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt,“ měl napsat Jansta Boháčovi. Tabulky ohledně výše dotací pak byly skutečně upraveny, na úkor olympijského výboru a sokolů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…