Opozice se pokusila odvolat placeného zastupitele Krištofa

18.02.2011 17:59

Opoziční zastupitelé za Stranu zelených (SZ) se dnes v Praze 4 neúspěšně pokusili odvolat placeného zastupitele a bývalého místostarostu Václava Krištofa (ODS).

 Opozice se pokusila odvolat placeného zastupitele Krištofa

Ten je podle některých médií zneužil svého postavení, když v době, kdy byl v městské části místostarostou, údajně požadoval peníze od soukromé školy, která je v podnájmu v budově městské části. Vedení školy a zastupitel Krištof na sebe navzájem podali trestní oznámení. Krištof tento týden odešel na neplacené volno, které by mělo trvat až do konce června.

Hlasování o odvolání Krištofa, jenž byl na městské části dosud předsedou komise pro životní prostředí, navrhl zastupitel Petr Štěpánek (SZ). Členové koalice za ODS a ČSSD o odvolání nehlasovali. Zastupitelé za TOP 09 sice návrh zelených podpořili, ale když viděli, že návrh nemá šanci uspět, také nehlasovali.

Je nedůvěryhodný 

Štěpánek návrh zdůvodňoval tím, že Krištof se v této věci chová nedůvěryhodně. "Jedná se o politickou odpovědnost. Důvěru, kterou jsme dali do rukou pana Krištofa, bychom hlasováním vzali zpátky," uvedl zastupitel. "Neplacené volno není řešením," dodal Štěpánek. Podle něj by měl funkce, které Krištof dosud zastával, někdo vykonávat. Pokud podle Štěpánka není potřeba Krištofa nahradit, pak byla jeho placená funkce nepotřebná.

"V celé České republice platí presumpce neviny a já to nehodlám zpochybňovat. Krištof není obžalován ani obviněn, pouze na něj bylo podáno trestní oznámení," řekl k tomu na zastupitelstvu starosta Pavel Horálek (ODS). Podle něj je odchod Krištofa na neplacené volno vstřícným krokem. Vedení radnice předpokládá, že policie do konce června o případu rozhodne. "Je domluva, že pokud do té doby nebude nic vyřešeno, bude se prodlužovat neplacené volno," dodal starosta Horálek.

Podezřelé poradenství 

Podle Mladé fronty Dnes Krištof v době, kdy působil na radnici jako místostarosta, uzavřel smlouvy na poradenství se soukromou vysokou školou - literární akademií Josefa Škvoreckého. Ta si od radnice Prahy 4 pronajímá prostory, v kterých působí. Zástupci školy uvedli, že smlouvy s Krištofem uzavřeli pod nátlakem, prý museli platit v podstatě za to, aby je místostarosta nechal v budově. Krištof byl v minulosti majitelem této literární akademie, školu ale prodal.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…