„Smrt. Už dost.“ Holec vytáhl na vládu, co ani sám nechtěl

14.04.2022 8:07 | Ze sítí

Ve svém pravidelném vysílání se komentátor Petr Holec trefoval jednak do toho, jakou botu udělala Jana Černochová s americkou základnou, ale také do snahy kontrolovat marže. „Já myslím, že ruka trhu zůstala někde v kapse. Já se tomu také nestačím divit,“ řekl a dodal, že podnikatelé už toho začínají mít dost. Pozornost věnoval i tažení proti dezinformacím a používání písmene Z, které používá i Znojemský pivovar. „Já být jimi, tak to zetko přemaluju. Rakušan se topí v průserech a když se tohle politikovi přihodí, tak není nic lepšího, než zabásnout někoho za zetko,“ varoval. Jsme stále demokratická země? Prý ano. „Pokud samozřejmě nechtějí někoho zabíjet a podobně,“ dodal Holec.

„Smrt. Už dost.“ Holec vytáhl na vládu, co ani sám nechtěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš, Vít Rakušan a Petr Fiala

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Komentátor začal tématem, které se v Česku probírá už hodně dlouho, totiž inflací. Zmínil, že v březnu vyskočila inflace na 12,7 % a zavzpomínal, jak před volbami ODS zavedla termín „Babišova drahota“. Když tedy teď dle statistik činí inflace 12,7 %, je čas začít v rámci objektivity říkat „Fialova chudoba“, myslí si komentátor. Ví, že za tuto chudobu nemůže jen Petr Fiala, tak jako za ni nemohl jen Andrej Babiš. Ale politické pravidlo praví, že současná vláda může za současný stav, a Holec je zvědav, jak se s tím vláda pětikoalice popasuje.

Komentoval také „mimoděk vypuštěné“ prohlášení Jany Černochové, že v Česku by měla být americká základna. Konstatoval, že otázka permanentního umístění cizích vojsk na území země je citlivé téma. „To se nevypouští jen tak. Já vím, že Jana Černochová nejspíš i doma nosí maskáče a kanady, má to ráda ty tanky a všechno, teď jí doba přeje kvůli válce na Ukrajině, já to chápu, že asi slyšela ty zbraně v uších, tak řekla, že budeme mít americkou základnu,“ odhadoval, jak asi k prohlášení došlo.

„Zaskočila tím i vlastního premiéra a šéfa strany, zaskočila tím i Američany, což už opravdu chce talent,“ hodnotil Holec odpovědi, které dali jednak premiér Fiala a také diplomatické zastoupení USA. A podotkl, že nejostřeji reagovali Piráti, což není divu, vzhledem k tomu, že ještě před volbami v roce 2017 předseda strany Bartoš řekl, že je pacifista, nesouhlasí s některými akcemi NATO a není si ani jist, že má Česko být členem NATO.

„Zrovna ODS si tohle způsobí s americkou základnou, jako kdyby to nebyla ODS, která kdysi prosazovala radar v Brdech ještě za premiéra Topolánka. Tehdy byla většina lidí proti,“ konstatoval s tím, že tehdy šel odpor vůči radaru a americkým základnám skrze celou společnost, proti byli například i režisérka Věra Chytilová nebo Jan Kačer, kteří zažili komunistickou perzekuci. „Mě by zajímalo, kdyby dnes byli opět proti té základně, tak jestli by z nich nejen Markéta Pekarová Adamová okamžitě udělala ruské šváby a chráněná dílna Karlín by se přidala,“ mínil Holec, že se v Česku zfanatizovala politicko-společenská situace. A ti, kdo nechtějí základnu, byli označeni za zrádce a Putinovi bůhvíco. „A nakonec z toho nic není, protože se ministryně obrany uřekne. Za mě jednoznačný majstrštyk,“ poznamenal ironicky a dumal, kolikrát se ještě ODS bude muset s radarem a jeho obdobami spálit, než se poučí.

Jeden z diváků se pak otázal, jak se asi Václavu Klausovi dívá na současnou ODS a slova o kontrolách marží, která nedávno zveřejnil i ministr zemědělství Nekula. Ptal se, kde zůstala neviditelná ruka trhu. „Já myslím, že ruka trhu zůstala někde v kapse. Já se tomu také nestačím divit,“ poznamenal Holec. A diví se, že tradiční strana podnikatelů chce pro zachování dogmatu šetření tahat peníze z firem a podnikatelů a „dusit je a znesvěcovat“ přes marže. Je pak otázka, jak dlouho si to podnikatelé nechají líbit, míní Holec. Upozornil, že Hospodářská komora a jiné lobby už „toho začínají mít dost“ a ptají se, kdy přijde opravdová pomoc a skončí období signálů a analýz. Holec připomenul, jak vláda oznámila kontrolu marží u pohonných hmot. A o dva týdny později vláda oznámila, že marže na benzínových pumpách jsou v pořádku a vláda pak raději snížila spotřební daň o korunu padesát.

Co se týče Ukrajiny, Holec uvedl, že je pro pomoc ukrajinských uprchlíkům. „Ale aby v hlavních večerních zprávách, které trvají asi 40 minut, tak aby z toho 35 minut bylo jen o ukrajinských uprchlících, stále stejné příběhy dokola, o jejich adaptaci a tak, tak to je promiňte nenormální,“ dotkl se vysílání ČT. „Stejně tak vláda jakoby jenom mluvila o pomoci Ukrajině, ale nějak zapomněla, že se zpovídá primárně Čechům, ne Ukrajincům,“ dodal.

Zmínil kauzu s chlebíčky, která mu přijde absurdní a varoval, že stíhání za použití písmene Z nemá žádnou oporu v zákonu. K tomu přidal rozhodnutí vypnout údajně dezinformační weby, což také nebylo opřeno o legislativu a premiér to označil za odvážné rozhodnutí na hraně.

„Já si myslím, že té odvahy začíná být poslední dobou nějak až moc. Je to pandemický zákon schválený v nouzovém stavu proti vlastním senátorům, prodloužení nouzového stavu o 60 dnů místo tradičních ústavních třiceti dnů, a tak dál. A tohle je vláda pětikoalice, opoblok, který za podobné věci permanentně kritizuje Miloše Zemana, že si natahuje ústavu podle svých vlastních potřeb. Nakonec se tahle vláda záhy potom, co se ujala funkce, chová velmi podobně, ne-li hůř, protože s tím zetkem to začíná být několik kusů za čárou,“ řekl.

Holec doufá, že se probereme a dospějeme k tomu, že jsme demokratická země a svobodná společnost, ve které lidé mohou svobodně projevovat své názory. „Pokud samozřejmě nechtějí někoho zabíjet a podobně,“ dodal. „Ale nenechme se o to připravit, protože našlápnuto k tomu máme velmi zdatně. A samozřejmě ti, kdo to propagují, tak říkají, že je to ve jménu demokracie a ochrany svobody. Ale je to samozřejmě úplně naopak,“ varoval.

Jeden z diváků poznamenal, že Z má na půlitrech například Znojemský pivovar a ptal se ironicky, zda ministr vnitra Rakušan zakročí. „Já být jimi, tak to zetko přemaluju. Rakušan se topí v průserech a když se tohle politikovi přihodí, tak není nic lepšího, než zabásnout někoho za zetko, to ohromně zaboduje u nějakých skalních voličů pětikoalice. Já být Znojemským pivovarem se zetkem na skle i na autě, tak měním písmeno, protože jednou brzo ráno by tam někdo mohl zaklepat na dveře a mohlo by být zle za téhle vlády,“ nevylučoval úplně tuto možnost Holec a dodal, že se sice jednalo o žertovnou otázku, ale moc k smíchu toto téma bohužel není.


reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …