„Stát na restitucích vydělal!“ Šokovaný kněz na ČT spílal komunistům

24.04.2019 22:04

Církve z peněz, které dostanou jako náhradu za nevrácený majetek zabavený v 50. letech komunisty, budou platit daň. Rozhodli tak poslanci, kteří přehlasovali senátory, jimž se naopak tato daň nelíbí, a proto se také připravuje podání Ústavnímu soudu. Do středečního pořadu Interview na ČT24 si k tomuto tématu přizval moderátor Daniel Takáč jako hosta katolického kněze a spolupracovníka pražského arcibiskupství Romualda Štěpána Roba, který je v šoku z toho, že většina dnešního Parlamentu i celé společnosti podporuje komunisty ve snaze zdanit církevní náhrady.

„Stát na restitucích vydělal!“ Šokovaný kněz na ČT spílal komunistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední zasedání vlády v demisi ve sněmovně. Zítra jmenuje prezident Miloš Zeman vládu novou

V úvodu Rob popsal, čím si vysvětluje skutečnost, že KSČM uspěla v dnešním Parlamentu se svým návrhem na zdanění náhrad za nevydaný církevní majetek a poslanci přehlasovali veto Senátu. „Víme, že je to jakási dohoda,“ narážel na to, že současná vláda je s podporou komunistické strany. „Je to zajímavé, co soudruzi třicet let po sametové revoluci předvádějí,“ kroutil kněz hlavou.

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí

„Je vidět, že to jejich emko nepodnítilo žádnou změnu a je to prostě ta stará KSČ, která prostě likvidovala společnost, kulturu, církve, spiritualitu a hodnoty v tomto státě,“ zamračil se Rob. „Je tragikomické, že třicet let od pádu železné opony je tu máme takovýmto způsobem znovu ve hře,“ povzdechl si.

„Existují různé teorie, jak dosáhnou toho, aby se vyhovělo komunistům, kteří by pak podrželi vládu,“ řekl na adresu předkladatelů tohoto návrhu. „Je potřeba hlavně říci, že k celým restitucím vlastně vůbec nedošlo!“ zdůraznil. „Protože to by se muselo vrátit všechno, co bylo nezákonně v roce 1948 komunisty zkonfiskováno, a muselo by se to vrátit v původním stavu,“ namítl.

Upřesnil, že se ani nedomnívá, že by se někteří zástupci katolické církve scházeli s komunisty coby předkladeteli návrhu, aby s nimi vyjednávali, a svými argumenty je přesvědčili, že nejde o dobrý nápad. „Nemám o ničem takovém zprávy. Hlavně tady není o čem debatovat,“ odkázal na to, že jsou uzavřené smlouvy, které by měly v tomto právním státě platit. „Uvidíme tedy, nakolik tím právním státem skutečně jsme,“ řekl s tím, že zmíněné smlouvy nejsou žádným zločinem. „Je to naopak vlastně obdarování společnosti. Společnost a stát z dohody o církevním majetku vyšly jako vítězové,“ zdůraznil katolický kněz.

Jak KSČM, tak ČSSD dlouhodobě říkají, že tyto náhrady jsou přemrštěné a je potřeba je nějakým zopůsobem například zdanit. „A není tohle prostě standardní běh politiky v demokratické společnosti?“ položil Takáč s úsměvem další otázku. „Je to snaha navléci něco nepěkného do hezkých šatů a používat slovník takový, aby to bylo společensky nějakým způsobem přijatelné,“ glosoval Rob a poznamenal, že v tomto případě tomu tak skutečně není.

Zastavil se také u hnutí ANO, které rovněž hlasovalo pro tento návrh. „Jasná odpověď. Chtějí, aby komunisté podrželi vládu. Tečka. Jenom politika a kus populismu. Nějakým způsobem je to i míč na naší straně, abychom lépe vysvětlovali ty věci a lépe komunikovali se společností,“ připustil. „Tvrdím a budu tvrdit stále, že jaksi náhrada za nevydaný lepší majetek – lepší půlka majetku, která zůstala státu, tak ta náhrada je zde neadekvátní, a naopak je velmi nízká. Stát na tom vydělal,“ konstatoval na závěr Rob.


 


 

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …