A šmytec: Facebook bude cenzurovat zprávy, které uzná za lživé

21.11.2016 8:51

Obsah na Facebooku mají posuzovat údajně nezávislé týmy expertů a novinářů. Jeho zakladatel Mark Zuckerberg má totiž v plánu zatočit s falešným zpravodajstvím, hoaxy a spamovými programy. Informuje o tom server Echo24.

A šmytec: Facebook bude cenzurovat zprávy, které uzná za lživé
Foto: facebook.com
Popisek: Koláž umístěná na stránce faceboové komunity Stydím se za vládu ČR a chci její demisi

Ve svém prohlášení na osobním facebookovém profilu Zuckerberg uznává, že současné nástroje, které dovolují uživatelům nahlašovat pochybný obsah na sociálních sítích, přestávají jednoduše stačit. Počítačové algoritmy sice dokážou odhalit falešné účty a spamovací programy, do obsahu článků ale nevidí, píše server.

Celý text je ZDE

Upozorňuje, že do boje proti dezinformacím na Facebooku tedy plánuje zapojit nezávislé týmy specialistů, sestavující z novinářů a expertů na sociální sítě a virální obsah. Ti by měli posuzovat a ověřovat informace v článcích a případně je i označovat k odstranění.

„Už dlouho jsme bojovali s falešnými zprávami a ještě dlouho bojovat budeme. Nechceme ovšem být arbitry pravdy, proto se budeme spoléhat na osvědčené subjekty třetích stran i naši komunitu, které nám pomohou upozorňovat na neověřený obsah.“ Zuckerberg chystá i lepší nástroje pro jeho nahlašování.

Jak dále server píše, sociální síť mladého miliardáře tedy bude podporovat anti-hoaxové agentury a jiné „hlídací psy“ spíše po technické stránce. Inženýři Facebooku se místo toho zaměří na vyhledávání a likvidování falešných uživatelských profilů a stránek s pochybným obsahem. Některé zprávy se mohou dočkat jakési formy upozornění, které řekne uživatelům, že se mohou koukat na neverifikovaný text.

Server upozorňuje, že někteří experti na moderní média a sociální sítě berou plánované kroky jako možnou formu cenzury – Zuckerberg nic bližšího o „dezinformační zásahovce“ neřekl ani nenaznačil, jakou metodikou budou jednotlivé zprávy posuzovat. Dále upozorňují, že monitoringu nejspíše budou zpočátku podléhat pouze anglicky psané texty, a dodávají, že informace by si měli ověřovat především sami uživatelé a neměli by se spoléhat na služby třetích stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…