A teď to vypukne. Sobotka může dopadnout hodně špatně. Svěží informace z ČSSD

17.10.2016 12:04

O situaci v sociální demokracii se rozepsal v časopisu Týden Petr Kolář. Podle něj se sice straníci v minulých dnech do přestřelek nepouštěli, neboť očekávali víkendové volby do Senátu, nyní to však zřejmě vypukne naplno.

A teď to vypukne. Sobotka může dopadnout hodně špatně. Svěží informace z ČSSD
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Kolář si následně všímá toho, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uváděl, že jeho strana nedopadla ve volbách tak špatně a má navíc lepší koaliční potenciál. I přestože vyhrála jen ve dvou krajích, dokázali socialisté vyjednat celkem pět hejtmanů a podílet se na vládě hned v devíti krajích. Hnutí ANO bude mít zřejmě také pět hejtmanských křesel a povládne v deseti krajích.

Jak Kolář nyní očekává, jedno z hlavních témat pro volby bude mimo jiné to, že Babiš bude poukazovat na vyšachování z krajských koalic, kdy se proti němu spojily „tradiční politické strany“. 

„Ať už ale chcete volby interpretovat jakkoli, fakta hovoří jasně. Babišovo ANO zvítězilo v devíti krajích. Socialisté ve dvou – získali 15,2 procenta hlasů, což oproti posledním krajským volbám znamenalo pokles téměř o devět procentních bodů. Pokračuje tak jejich sešup. Z někdejší strany pobírající okolo třiceti procent je partaj, která trvale získává polovinu,“ konstatuje Kolář. Kromě nadcházejících voleb však jako příčinu ticha po pěšině vidí Kolář fakt, že ve straně nikdo nenašel „koule“, aby se postavil do čela kritiků.

Anketa

Kdyby do sněmovních voleb šli společně lidovci a Gazdíkovi Starostové a nezávislí, volili byste radši je, nebo Kalouskovu TOP 09?

94%
hlasovalo: 8500 lidí

V rozhovoru pro Seznam.cz Sobotka řekl, že on sám je změna a do voleb půjde nová ČSSD. Jak Kolář uvádí, premiér pronášel teze, jako by volební výsledky ani nezaznamenal. Hlavní chybou ČSSD prý bylo, že své spokojené voliče nedokázala přivést k hlasovacím urnám.

„Podle premiéra je nutné ‚nezůstávat klasickou stranou zaměřenou na sociální témata‘, ale zacílit na městské a mladé voliče,“ zmiňuje Kolář Sobotkova témata – ochranu životního prostředí, kulturu a otázky digitální ekonomiky. „S těmito tezemi zpravidla kandidují především TOP 09, Strana zelených a právě Piráti. Připomeňme si jejich poslední volební výsledky. Topka celostátně získala asi tři a půl, zelení a Piráti okolo dvou procent hlasů,“ dodává Kolář.

A očekává ofenzivu ze strany levicově smýšlejících sociálních demokratů, kteří se dle jeho názoru budou moci spolehnout na podporu prezidenta Miloše Zemana. „Jenže ani prezidentovi nejvěrnější stoupenci z řad ČSSD nemohou očekávat, že to za ně Zeman odpracuje. A v jejich středu zatím Sobotkův vyzývatel chybí,“ píše Kolář. První místopředseda ČSSD Milan Chovanec sice dle jeho slov vyhlásil „návrat k Zemanovi“, ale řada socialistů to prý od něj nebere příliš vážně. „Za korunního prince je tak nyní pokládán Jiří Zimola. Ten však tvrdí, že předsedou být nechce. Proti Sobotkovým nápadům na ‚novou‘ ČSSD se přesto sice opatrně, nicméně stále více vymezuje,“ zmiňuje.

Závěrem se poté Kolář věnuje volebnímu sjezdu ČSSD na konci března, do jehož konání se prý může někdo objevit. „Anebo se může opakovat scénář konce Mirka Topolánka. Ten po Paroubkově oranžové tsunami v roce 2008 ustál souboj s Pavlem Bémem o předsedu ODS. O rok později jeho straničtí odpůrci coby protikandidáta ‚vypotili‘ slabého Petra Gandaloviče. Když jim došlo, že to nemá naději na úspěch, kongres ani nepřeměnili ve volební. Nervozita ze stále nerudnějšího Topolánka a obavy, že je to bude stát výsledek ve volbách do Sněmovny v květnu 2010, ale v ODS narůstaly. A pak stačil jeden Topolánkův hloupý – byť značně mediálně překroucený – rozhovor pro gay časopis LUI, natlakovaný papiňák ODS vybuchl a Topolánek v dubnu zmizel jako pára,“ popisuje Kolář. 

V Sobotkově případě prý oním rozhovorem pro LUI může být cokoliv – stará kauza OKD, cokoliv týkající se právníka a blízkého přítele Sobotky Radka Pokorného či něco úplně jiného. „Tím posledním, kdo by si něco takového přál, teď musí být Andrej Babiš. Sobotka v čele ČSSD mu totiž pro jeho plány náramně vyhovuje,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…