Ale, ale. Temné věci kolem Aleny Schillerové, kterou chce Babiš místo sebe. Jde i o hokej, píší noviny

15.05.2017 9:14

Na současnou náměstkyni ministra financí Andreje Babiše (ANO) Alenu Schillerovou, která by podle hnutí měla být Babišovou nástupkyní v čele rezortu po jeho odvolání, se zaměřily dnešní deníky MF Dnes a Lidové noviny.

Ale, ale. Temné věci kolem Aleny Schillerové, kterou chce Babiš místo sebe. Jde i o hokej, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Deník MF Dnes se zaměřuje především na zetě Schillerové, jímž je šéf investiční skupiny DFRG David Rusňák. A tato skupina je výrazně spojena s brněnským hokejem, jemuž krátce před ziskem titulu přislíbil Babiš nový stadion. DFRG totiž stadion projektuje a chce budovat spolu s Kometou.

Přitom ČSSD si dala jasnou podmínku, jakého ministra chce po Babišovi. Takového, který není napojen na Babiše či Agrofert. Že je však Schillerová nezávislá na ANO, bude nyní Babiš vysvětlovat obtížně. Rusňák je totiž nejen členem hnutí, ale také někdejším výrazným sponzorem, jenž straně před komunálními volbami věnoval více než milion korun. „Fakt, že někdo z rodiny je na ministerstvu financí, je zcela neutrální,“ brání se však Rusňák a dodává, že v případě, že stát dá peníze na výstavbu stadionu, DFRG se projektu nebude účastnit. 

Anketa

Považujete Alenu Schillerovou za dobrou nástupkyni Babiše?

83%
11%
hlasovalo: 13849 lidí

MF Dnes pak ještě mapuje cestu Schillerové dcery Petry, jež se díky dobrému místu na kandidátce v komunálních volbách stala brněnskou radní. Tehdy na kampaň přispěla darem 200 tisíc korun. Kandidovat bude i do parlamentních voleb, a to z osmého místa. „Pracovní věci spolu neřešíme, jen ty rodinné,“ řekla k tomu Rusňáková. 

Zda Sobotka s osobou Schillerové na post ministryně bude souhlasit, či nikoliv, by mělo být jasné již dnes. Proti ní je například Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí za ČSSD, jenž vidí velkou spojitost s hnutím ANO. Vadí mu, že Schillerová ve Sněmovně hájila, že dluhopisy se vyšetřovat nemohou. „Já si nedovedu představit, že člověk, který to takto odmítal, pak to bude dělat,“ řekl Zaorálek v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT. 

A ve stejné relaci se v neděli proti Schillerové vyjádřil i Martin Kupka (ODS). „Myslím, že i v Brně dobře vědí o souvislosti s rodinou Davida Rusňáka, to byl brněnský podnikatel, kterého by nepochybně, kdyby byl příznivcem jiné politické strany, Andrej Babiš sám označil za kmotra,“ poznamenal Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…