Američané prý ušili na Asada boudu. Za osvobozením Mosulu vězí něco úplně jiného

18.10.2016 9:11

Američané postupují při dobývání iráckého Mosulu podle Obamou stanovené strategie a nechávají hlavní bojovou iniciativu na iráckých a kurdských vojácích. Spekuluje se však o tom, že součástí strategie je rovněž fakticky umožnit džihádistům uniknout do Sýrie, aby tam mohli útočit na armádu prezidenta Bašára Asada.

Američané prý ušili na Asada boudu. Za osvobozením Mosulu vězí něco úplně jiného
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Hořící kamion

Podle The New Yor Times je současné obléhání Mosulu důležité také z pohledu prezidenta Baracka Obamy a jím prosazované doktríny, v rámci které již nejsou američtí vojáci v první linii. „Celkově se na ofenzivě podílí asi 30 000 iráckých a kurdských vojáků a pouze asi 2500 vojáků amerických. Další dvě až tři stovky potom tvoří příslušníci speciálních útvarů,“ uvádí americký deník s tím, že model zvolený v Mosulu je příkladem modelu boje proti terorismu, jejž Obama zvolil.

Jak ovšem The New York Times připomínají, Spojené státy v tomto ohledu již jednou selhaly, když investovaly do výcviku iráckých sil za deset let asi 25 miliard dolarů a iráčtí vojáci v roce 2014 doslova utekli před džihádisty z Islámského státu. „Počítá se vždy jenom výsledek. Podaří se ISIS zasadit rozhodující ránu, než Obama odejde z funkce? Bude do té doby Islámský stát poražen, když už ne rovnou zničen? To všechno rozhodne o tom, jestli Obamova doktrína uspěje,“ říká bývalý koordinátor politiky na Blízkém východě v Radě národní bezpečnosti.

Anketa

Kdybyste byli Miloš Zeman, na koho byste politicky spoléhali?

hlasovalo: 2673 lidí

Podle Gordona existuje reálná šance, že Obamova strategie u Mosulu uspěje. Mnozí další experti naopak v její úspěch příliš nevěří. Zatím není zcela jasné, jestli budou americké síly doprovázet kurdské a irácké vojáky přímo do Mosulu. „Zatím jsou naši vojáci na okrajích města a nenacházejí se v přední linii,“ uvedl tiskový mluvčí Pentagonu Peter Crook s tím, že je zatím příliš brzy na to hovořit o budoucích krocích v této záležitosti.

Britský deník The Independent se zabývá situaci, která patrně nastane po dobytí Mosulu. „Až Mosul padne, džihádisté se z Iráku přesunou do Sýrie a soustředí se na boj s Asadem. Tato varianta by zcela jistě potěšila Washington. Syrská armáda, Hizballáh a íránští spojenci se ostatně na variantu masivní ofenzivy bojovníky, kteří opustí Mosul, již tak připravují. Američané tak osvobozením Mosulu ve skutečnosti chtějí zaplavit Sýrii hordami džihádistů,“ míní deník.

Jak The Independent uvádí, před obdobným scénářem varoval vůdce Hizballáhu Nasralláh. „Při dobývání Fallujahu se tak již jednou stalo. Džihádisté město opustili a uprchlí do východní Sýrie. Stejný plán mohou mít Američané i v případě údajného osvobození Mosulu,“ uvedl Nasralláh s tím, že pokud nebudou džihádisté v Mosulu poraženi, jednotky Hizlballáhu budou muset postupovat směrem do oblastí východní Sýrie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…