Analytik Schneider o Islámském státu: Neplatit za rukojmí, nebo nekupovat ropu?

28.01.2015 23:22

Islámský stát bere rukojmí. Některým uřezává hlavy, za jiné požaduje výkupné. Japonská vláda v tuto chvíli vyjednává o propuštění svého občana z rukou Islámského státu. Je správné vyjednávat s teroristy? Nejen o tom ve středečních Událostech, komentářích České televize hovořil bezpečnostní analytik Jan Schneider. Připomněl, že Islámský stát má velké příjmy z ropy.

Analytik Schneider o Islámském státu: Neplatit za rukojmí, nebo nekupovat ropu?
Foto: Debatní klub
Popisek: Publicista Jan Schneider

"Jedna věc je, jak chce vláda vypadat před veřejností. Druhá věc je, že informace z veřejného prostoru poslouchají i teroristé. A pak je druhá rovina, o které se neví," zahájil své vystoupení Schneider. Na oné utajené úrovni buď probíhají skrytá jednání anebo se tam neděje nic. "To je ta nejhorší varianta," podotkl analytik.

Veřejnost se ale podle jeho názoru nemusí dozvědět, že se případně vláda s teroristy dohodla, protože občané mohou dostat novou identitu. Vláda pak může tvrdit, že s teroristy nevyjednává. A pokud už nějaké výkupné vláda teroristům zaplatí, Schneider by ho nepřeceňoval. "Nemyslím si, že jde o částky natolik zásadní," uvedl.

Obratem také připomněl, že Islámský stát má velké příjmy z ropy a je otázka, kdo všechno od něj tuto ropu kupuje. Varoval však také před démonizací koránu. Je třeba mít se na pozoru před těmi, kteří vykládají náboženská slova radikálně, ale o textu samotném je třeba hovořit s odborníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…