Andrej Babiš promluvil o Romech a jejich vztahu k práci. Tak upřímně, že Dienstbier žádá jeho okamžitou rezignaci

02.09.2016 9:15

„To, co píšou v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ měl říct včera ministr financí Andrej Babiš (ANO) při své návštěvě ve Varnsdorfu. Uvádí to alespoň server Aktuálně.cz. Poté, co Babiš sklidil kritiku, proti článku se ohradil.

Andrej Babiš promluvil o Romech a jejich vztahu k práci. Tak upřímně, že Dienstbier žádá jeho okamžitou rezignaci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

„Rve mi srdce, že ten člověk může říct jakoukoliv a jakkoliv sprostou hovadinu, a stejně mu to projde,“ řekl k tomu teplický radní za TOP 09 Dominik Feri.

Kritikou nešetřil ani komentátor Erik Tabery z týdeníku Respekt. „Tak tady už nějak docházejí slova. Neuvěřitelná drzost. Popírač holokaustu,“ napsal.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier dokonce vyzval Babiše k odchodu ze všech politických funkcí. „Zpochybňování holokaustu, ať židovského, nebo romského, je naprosto nepřijatelné. Andrej Babiš by měl přesvědčivě vyvrátit autorství výroku, nebo se omluvit a odejít ze všech politických funkcí," řekl.

„Právě tady čtu, co všichni sdílejí a co jsem prý řekl dnes ve Varnsdorfu. Ta věta je brutálně vytržená z kontextu. Redaktor by to musel napsat celé, doslova, všechno, co jsem říkal – ale na Aktuálně tomu věnovali jen fotogalerii s pár krátkými popisky,“ kritizuje server Babiš. Dle svých slov mluvil se starousedlíky v Kovářské ulici ve Varnsdorfu, kde sousedí s romskou komunitou. 

Jak Babišova slova prezentovalo Aktuálně.cz

„Navštívil jsem tamní romské domy – a to byl opravdu silný zážitek. Takovou špínu a nepořádek jsem nezažil. Nepoužívám politické floskule. A protože v dopoledních hodinách byli dospělí doma, tak jsem se ptal, proč nejsou v práci. Můj známý, majitel jedné české firmy, mi vyprávěl, že za komunismu Romové chodili do práce, a taky mi říkal, že Lety byly pracovní tábor a od roku 1942 internační tábor. Nezpochybňuju hrůzy nacismu a druhé světové války, to by snad nikoho, kdo mě zná, nemohlo napadnout,“ pokračuje ve vysvětlování Babiš. 

Dle svého vyjádření ve Varnsdorfu poukazoval hlavně na to, že dřív Romové pracovali, zatímco dnes viděl dospělé i děti doma, místo aby byli v práci a ve škole. „Pro mě, zvyklého pracovat, to byl šok,“ řekl. A podotkl, že je to zároveň ostuda státu, který 25 let situaci Romů ve městě neřeší. 

„Kam šly peníze na jejich integraci? Proč stát nechává neustále vydělávat obchodníky s chudobou a nesnaží se vymáhat povinnou školní docházku, nemá víc asistentů, kteří by pracovali s romskou mládeží? Tohle je to, co jsem chtěl říct, a redaktor Aktuálně z toho vytrhnul z kontextu výrok, který i mě vyděsil tím, jak je naprosto šílený,“ uzavřel Babiš.

Celý příspěvek Andreje Babiše:

Právě tady čtu, co všichni sdílejí a co jsem prý řekl dnes ve Varnsdorfu. Ta věta je brutálně vytržená z kontextu. Redaktor by to musel napsat celé, doslova, všechno, co jsem říkal - ale na Aktuálně tomu věnovali jen fotogalerii s pár krátkými popisky.

Dovolte, abych to vysvětlil. Mluvil jsem se starousedlíky v Kovářské ulici ve Varnsdorfu, kde sousedí s romskou komunitou. Navštívil jsem tamní romské domy - a to byl opravdu silný zážitek. Takovou špínu a nepořádek jsem nezažil. Nepoužívám politické floskule. A protože v dopoledních hodinách byli dospělí doma, tak jsem se ptal, proč nejsou v práci. Můj známý, majitel jedné české firmy, mi vyprávěl, že za komunismu Romové chodili do práce a taky mi říkal, že Lety byly pracovní tábor a od roku 1942 internační tábor. Nezpochybňuju hrůzy nacismu a druhé světové války, to by snad nikoho, kdo mě zná, nemohlo napadnout.

Já jsem dneska ve Varnsdorfu, asi neobratně, poukazoval hlavně na to, že dřív Romové pracovali, zatímco dnes jsem viděl dospělé i děti doma, místo aby byli v práci a ve škole. Pro mě, zvyklého pracovat, to byl šok.

Je to zároveň ostuda státu, protože 25 let situaci Romů ve Varnsdorfu neřeší. Kam šly peníze na jejich integraci? Proč stát nechává neustále vydělávat obchodníky s chudobou a nesnaží se vymáhat povinnou školní docházku, nemá víc asistentů, kteří by pracovali s romskou mládeží.

Tohle je to, co jsem chtěl říct a redaktor Aktuálně z toho vytrhnul z kontextu výrok, který i mě vyděsil tím, jak je naprosto šílený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…