Arabský princ plísnil Geerta Wilderse za drsné řeči proti muslimům. A dostalo se mu odpovědi

06.09.2016 8:12

Nizozemský politik Geert Wilders, který v předvolební kampani slibuje deislamizaci země, velmi rozezlil jordánského prince a toho času vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zeida Ra'ada Al Husseina. Ostrá kritika, kterou Hussein počastoval Wilderse během svého projevu v Haagu, se vzápětí dočkala ještě ostřejší reakce.

Arabský princ plísnil Geerta Wilderse za drsné řeči proti muslimům. A dostalo se mu odpovědi
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Hussein během své inaugurační řeči pro organizaci Peace, Justice and Security (Mír, spravedlnost a bezpečnost, pozn. red.) prohlásil, že jeho úloha jakožto muslima spočívá v ochraně a podpoře lidských práv každého jednotlivce všude na světě.

„A jsem také rozčilený,“ dodal Hussein, jehož rozpálily do běla „lži, polopravdy, manipulace a vyvolávání strachu“ v podání nizozemského politika Geerta Wilderse.

Husseinovi vadí, že lídr Strany pro svobodu v kampani, kterou jeho partaj spustila před nadcházejícími parlamentními volbami, slibuje deislamizaci Nizozemska, čehož chce dosáhnout zavřením hranic i azylových center pro uprchlíky, zákazem nošení muslimských šátků či odmítáním muslimských imigrantů. V plánu má také zavírání mešit, islámských škol či zákaz Koránu.

Strana několik měsíců před volbami drží první příčku v předvolebních průzkumech, a tak skutečně reálně hrozí, že Wilders dostane šanci prosadit přísná protiislámská opatření v praxi.

Jordánský princ navrhovaná protiislámská opatření nelibě nese. Wilders má dle jeho názoru mnoho společného s republikánským kandidátem na příštího amerického prezidenta Donaldem Trumpem, maďarským premiérem Viktorem Orbánem, šéfkou francouzské Národní fronty Marine Le Penovou a britským politikem Nigelem Faragem.

V tom, co uvedené osoby hlásají, spatřuje Hussein podobnosti s ideologií propagovanou takzvaným Islámským státem. „Všichni víceméně usilují o návrat do časů, v nichž žili pospolu skupiny etnicky či nábožensky homogenních lidí,“ uvedl jordánský princ s tím, že taková vize ovšem není v dnešním světě realizovatelná. Ti, kdo ji slibují, jsou dle něho podvodníci, kteří tak akorát prostřednictvím polopravd a přílišného zjednodušování reality posilují v lidech jejich obavy.

Celý text v angličtině ZDE

Projev Husseina ZDE

„Nestavím na roveň skutky populistických demagogů a takzvaného Islámského státu. Ale džihádisté používají podobnou komunikační strategii jako populisté – obě skupiny přežívají na úkor jiných,“ zdůraznil Hussein.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva vyzývá k opuštění této trajektorie, neboť tuší zlé konce. Mohlo by se prý lehko stát, že se nenávistná atmosféra zvrhne v kolotoč násilí. „Opravdu tomu budeme nadále jen přihlížet a mávat rukou nad zaslepeností předsudky?“ táže se Hussein.

Nizozemský politik si kritiku nenechal líbit a prostřednictvím agentury AFP vysokému komisaři OSN pro lidská práva vzkázal, že je „naprostý blázen“. „Další důvod, proč se zbavit OSN. Islám a svoboda nejsou slučitelné, ať už říká jordánský byrokrat cokoliv,“ konstatoval Wilders. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…