Asistent bájného starosty Jančíka, osmnáct exekucí, bydlí na úřadě. Od ministerstva teď dostal zakázku na respirátory

24.04.2020 8:22

Když pandemie koronaviru vtrhla do Česka, ukázalo se, že vláda ani kraje, ani jednotlivé nemocnice nemají k dispozici dostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a pro další důležité profese. Ministerstvo zdravotnictví proto shánělo roušky a respirátory, kde se dalo. Jednu takovou zakázku získal podnikatel Jan Kunc, který má na krku 18 exekucí. Ukazuje se také, že se dobře zná se slavným politikem pražské ODS z časů primátora Béma Milanem Jančíkem.

Asistent bájného starosty Jančíka, osmnáct exekucí, bydlí na úřadě. Od ministerstva teď dostal zakázku na respirátory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Jančík

Český rozhlas přináší informace o podnikateli Janu Kuncovi, který od ministerstva zdravotnictví získal zakázku na dodávky respirátorů za 310 milionů korun. Získal ji i navzdory tomu, že ho tíží 18 exekucí a jeho firma sídli na virtuální adrese.

Většina objednávek byla podle vyjádření ministerstva zdravotnictví nakonec stornována, protože materiál buď nebyl firmou Recea Prague dodán včas, nebo nedorazil v původně slibované kvalitě

Podle informací veřejnoprávního rozhlasu se tento jednašedesátiletý podnikatel zná také s Milanem Jančíkem. Jančík býval starostou Prahy 5 a vlivným komunálním politikem pražské ODS z éry Pavla Béma. Rozložitý smíchovský starosta s minulostí operního pěvce byl spojován s řadou problematických veřejných zakázek.

Jednateli firmy Recea Prague jsou Jan Kunc a Lenka Křížková, která však veřejnoprávnímu rozhlasu sdělila, že se zotavuje po operaci kyčle a jednání s ministerstvem vedl pan Kunc. A ten říká, že se hodlá proti zrušení zakázek bránit soudní cestou.

„Všechny budu žalovat. Chtěl jsem národu pomoct, teď mě tady ale všichni terorizují,“ rozčílil se Kunc. „Jsou tam mraky roušek, které mohly lidem, kteří umřeli, zachránit život,“ zlobil se dál.

Je přesvědčen, že mu český stát dluží 6,9 milionu euro za roušky a respirátory, které podle jeho názoru byly kvalitní. Prý má k dispozici patřičné certifikáty. A pokud došlo k nějakém zdržení, způsobily ho prý čínské firmy, nikoli on. Pan Kunc prý pak už jen dopravoval materiál z Číny do Česka a to údajně vlastními letadly. Státu už prý daroval tři tisíce respirátorů třídy FFP3.

„Někdo nechce, abych to tady dělal,“ shrnul svůj pohled na věc.

Odmítá také, že by jeho firma byla zadlužená. „Na Primě říkají, že je Recea zadlužená, přitom jsem jim před dvěma lety zprostředkoval obchod za miliardu sto padesát milionů a z toho my jsme vydělali (na provizi – pozn. red.) tyhle velké peníze,“ prohlásil.

Z veřejně dostupných zdrojů však lze zjisti, že za rok 2018 měla firma tržby jen 116 tisíc korun a záporný vlastní kapitál.

Pan Kunc uznal, že musí řešit i exekuce, ale tady prý není viníkem on sám, ale stát. „Mě do exekuce dostal stát. Nezaplatili mi DPH, je to stejný systém jako teď. Mám vystavenou fakturu, oni ji nezaplatí a pak mi dají exekuci, že jsem jim nezaplatil DPH,“ uvedl.

Není bez zajímavosti, že trvalé bydliště má hlášeno na úřadě městské části Prahy 5. Na Praze 5 dělal asistenta již zmíněnému exstarostovi Jančíkovi. Nechtěl však říci, čemu se jako asistent bývalého kontroverzního starosty věnoval.

Piráti teď chystají podnět určený exekutorské komoře, neboť mají za to, že Kunc vlastní mnohem víc majetku, než deklaruje a ke splacení svých závazků by tedy mohl a měl přistupovat jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…