Babák se přiznal k majetku. Teď je prověřován

09.07.2011 10:11

Michal Babák, poslanec Věcí veřejných, poslal do sněmovny své majetkové přiznání. Přišlo na poslední chvíli, až 30. června. Mandátní a imunitní výbor zatím neprověřil jeho úplnost, takže není veřejně přístupné.

Babák se přiznal k majetku. Teď je prověřován

Podle deníku MF Dnes ale imunitní výbor prověřuje jenom formality. Není zcela jasné, jak Babák vysvětlí původ peněz, pomocí kterých sponzoroval Věci veřejné.

Babák se mohl pokoušet o vyprání špinavých peněz

Finančně analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí zjistil, že za poslední dva roky uložil Babák v bance 7,8 milionu korun. Z toho 6,5 milionu skončilo na kontě Věcí veřejných. Poslanec peníze složil vždy v hotovosti a ihned je přeposílal své straně. FAÚ na něj kvůli tomu podal trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz.

SLEDUJEME kauzu Babák

Podle mluvčího policejního prezidia Jaroslava Ibeheje věc stále prověřuje útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Babák vysvětlovat své příjmy tím, že vlastní 15 procent akcií firmy Bene Factum za 30 až 40 milionů. Akcie údajně pořídil za 300 tisíc korun. MfD ale poukazuje na to, že jeho jméno není uvedeno v oficiálních dokumentech firmy. Několik auditorů také potvrdilo, že cena za prodej akcií je nesmyslná. Společnost Bene Factum je totiž za celou dobu své existence ve ztrátě 657 tisíc korun.

Příjmy z firmy ve finanční ztrátě nemohou pokrýt příspěvky pro VV

Na možné praní špinavých peněz upozornila FAÚ sama banka, kam chodil Babák peníze ukládat. Nezdálo se jí vysvětlení vkladu. Babák totiž nejprve tvrdil, že peníze jsou z půjčky, posléze prohlásil, že se jedná o peníze z podnikání, ale neví, z jaké konkrétní firmy.

Babák už požádal o zastavení členství ve Věcech veřejných. Vedení strany mu vyhovělo a dočasně jeho příslušnost ke straně přerušilo.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…