Babiš nabízí: Okamuro, vykašli se na referendum o EU a můžeme spolu jednat o vládě

21.02.2018 6:35

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes poprvé sejde s novým šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Tématem není nic jiného než diskuze o vládě. A jak píše MF Dnes, je vše jinak, než se předpokládalo.

Babiš nabízí: Okamuro, vykašli se na referendum o EU a můžeme spolu jednat o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

V minulých dnech totiž Babiš uváděl, že chce domluvu s ČSSD a komunisty a s lídrem SPD Tomio Okamurou jednat již nechce, nyní vypadá, že je situace opět jiná.

Anketa

O koho by měl Babiš opřít svou vládu? Ať už jakkoliv

1%
hlasovalo: 11682 lidí

Babiš v rozhovoru pro MF Dnes sice pochválil nové vedení ČSSD, zároveň ale řekl, že to neznamená, že se s ním domluví. „Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ uvedl Babiš. 

Ten zároveň stále hovoří o tom, že by raději pokračoval v menšinové vládě a že o účast ČSSD v ní tolik nestojí. Rád by se stranou domluvil jen na toleranci. Zároveň odmítá i to, že by hnutí ANO nominovalo jiného premiéra než jeho samého, ČSSD přitom na sjezdu dala podmínku, že by v kabinetu neměl být trestně stíhaný člověk. ČSSD zároveň trvá na podmínce, že členem kabinetu nesmí být právě Okamurova SPD. 

S hnutím SPD přitom Babiš nevylučuje jednání. Stačilo by, aby se Svoboda a přímá demokracie vzdala myšlenky na uspořádání referenda o vystoupení z Evropské unie či NATO. „Pokud by na tom netrvali, můžeme se bavit dál,“ nechal se slyšet Babiš. A Okamura již kontruje, že strana je připravena udělat kompromis. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…