Babiš promluvil a někomu bude zle: Bartoš prý měl velvyslancům Unie tvrdit, že přijme migranty, jakmile bude premiérem

16.06.2021 21:21

Hostem Press klubu rádia Frekvence 1 byl ve středu živě po telefonu premiér Andrej Babiš (ANO). Promluvil například o tom, že má problémy s vysokým krevním tlakem, ale nyní se cítí dobře. Prohlásil také, že se těší na soud s Piráty, sám by je prý mohl za výroky na jeho adresu žalovat každý den. Řeč také přišla na česko-ruské vztahy anebo na jeho případnou kandidaturu na prezidenta.

Babiš promluvil a někomu bude zle: Bartoš prý měl velvyslancům Unie tvrdit, že přijme migranty, jakmile bude premiérem
Foto: Repro YouTube
Popisek: Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí
Předvolební kampaň se vyostřuje a hlavní političtí rivalové nadcházejících voleb – Piráti a hnutí ANO – na sobě nenechávají nit suchou. Poté, co premiér uhodil na Piráty, že „chtějí zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty“, přichází protiúder. „Kvůli krajským volbám nechal rozjet pandemii s desetitisíci mrtvých,“ zní na adresu předsedy vlády z úst pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka.

Ve středu ovšem premiér slova o Pirátech ještě rozvedl. Stalo se tak v rozhovoru pro Frekvenci 1.

„Nejde asi ani o ty myšlenky a ideje, jde o ty fleky, a podívejte, co předvádí pan Hřib v Praze, snad horší už to nemůže být. Bylo by dobré, aby si to lidé uvědomili, jak to řídí Piráti v Praze, tak to bude i ve vládě. A já zírám na to, co se děje,“ spustil předseda ANO bez zastavení. A ihned navázal nepřímo na chování předsedy Pirátů Ivana Bartoše.

„My jsme v roce 2017 vyhráli volby. Nikdy jsem si nedovolil říct, že budu premiérem. Nechodil jsem po kancelářích, neříkal jsem velvyslancům EU, co bude, když budu premiérem, tak si migranty vezmu, tohle udělám, tohle udělám. Oni se už chovají, jako by byli ve vládě, a já se nestačím divit,“ konstatoval předseda kabinetu mimo jiné ve zmíněném půlhodinovém interview.

Minulý týden dali Piráti Andreji Babišovi předžalobní výzvu za údajné šíření lží o jejich straně, tedy tvrzení, že budou chtít danit přebytečné metry v bytech a stěhovat k lidem migranty. Andrej Babiš se ohradil textem, ve kterém říká, že podávání žalob je pro Piráty typické. A jmenoval jeden příklad z minulosti za druhým, kterým chce dokázat, že Piráti proimigrační jsou. Například že hlasovali pro rezoluce v Bruselu, že chtějí schválit pakt OSN o migraci, nebo slova Ivana Bartoše z roku 2009.

Že Piráti nemají u migrace čisté svědomí, odvozuje Andrej Babiš od toho, že se o těchto otázkách nechtějí bavit. Vzpomenul na Bartošovo interview z roku 2009, kdy se předseda Pirátů vyslovoval pro svět bez hranic. „Migrace je přirozená věc. Jestli, a to již vidíme ve Francii i Německu, má být Evropa do deseti až patnácti let muslimská, nemám s tím problém,“ řekl tehdy Bartoš. Babiš podotýká, že by Bartošovi věřil jeho slova, že od té doby svůj názor změnil, kdyby nebylo toho, že se účastnil demonstrace v roce 2016, jež podle jeho slov uprchlíky vítala.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…