Babišův sen je nesmysl, připustil jeho vlastní ministr. Pak ale naložil i Sobotkovi

29.06.2017 19:14

Za pár hodin už si děti budou užívat prázdniny a rodiny se, pomalu ale jistě, vydají na dovolené. Pokud pojedou vlastní autem, měli by se lidé obrnit nekonečnou trpělivostí. Ministr dopravy Dan Ťok ve čtvrtečním Interview ČT24 promluvil o letních dopravních uzavírkách. V úvodu si ovšem člen vlády kopl do vlastního premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Babišův sen je nesmysl, připustil jeho vlastní  ministr. Pak ale naložil i Sobotkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je na návštěvě Japonska – ostrovní země, která ke protkána vlakovými vysokorychlostními tratěmi. Sobotka si posteskl, proč tak rychle nedokážeme postavit trať pro rychlovlak i u nás doma. Ťok poslal Sobotkovi přes kamery vzkaz.  

„Mně by se chtělo zareagovat, že kdybych byl v politice tak dlouho, jako je pan premiér, tak možná už bychom těmi rychlovlaky jezdili,“ prohlásil člen vlády. Stejně jako šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jehož stranu zastupuje ve vládě, i Ťok sní o tom, že v roce 2035 pojedeme z Prahy do Brna vlakem jen 40 minut. Ťok však upozornil, že tohoto času nepůjde z technických důvodů dosáhnout. Babiš tedy sní o něčem, co je nedosažitelné. Proč? Protože do Brna a do Prahy nemohou rychlovlaky vjíždět plnou rychlostí. Realističtější proto je, že se z Brna do Prahy pojede 56 minut, prozradil Ťok.

Rychlovlaky ovšem nebyly jediným tématem, kterému se ministr věnoval. Prozradil, že dálnice D1 se bude v létě modernizovat hned na sedmi místech, takže na plynulost dopravy budou moct řidiči asi zapomenout. Ministr Ťok to ale tak černě nevidí, protože i v létě bude platit, že dva pruhy ze čtyř budou za všech okolností volné.„Myslím si, že by bylo potřeba, aby byla na dálnicích víc vidět dopravní policie, a oni mi to přislíbili,“ upozornil ministr. 

Ve druhé polovině pořadu se rozpovídal o soutěži na mýto na dálnicích. Strop této velké zakázky je podle Ťoka na dvaceti miliardách korun, ale zdůraznil, že  díky soutěži očekává významné snížení ceny. Z mýta prý bude mít víc peněz i stát, protože se předpokládá, že nový provozovatel systému bude mít nižší zisky a na stát tak zbude víc.

Když Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval, jak funguje mýtný systém, tak úředník, který to měl na starosti, požadoval také dokumentaci k připravovanému výběrovému řízení. Ťok však tuto dokumentaci odmítl vydat, aby některá ze stran neměla výhodu oproti ostatním uchazečům.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…