Bakala má svůj "atomový kufřík". Chrání ho před útoky politiků a konkurence

16.09.2016 8:46

Firma Luxury Brand Management (LBM) Zdeňka Bakaly se podle páteční MF Dnes potýká s velkými problémy. Známý podnikatel chtěl vydělat na obchodu s luxusem, jenže se mu to moc nedaří. Na vině je úbytek ruských a čínských turistů v Praze. Obchodů s luxusem by se proto rád zbavil. Odmítá však prodat svůj „atomový kufřík“.

Bakala má svůj "atomový kufřík". Chrání ho před útoky politiků a konkurence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala chtěl vydělat na prodeji luxusního zboží, a to nejen v Česku, ale třeba také v Maďarsku. Na společnost dohlížela jeho žena Michaela Bakala a ta časem došla k závěru, že z Maďarska je třeba zase odejít. Obchodu s luxusem se tam nedařilo. Na růžích ustláno nemá Bakalův byznys ani v Praze. Přežívá několik obchodů v Pařížské ulici, ale ani u nich prý není jisté, že bez pomoci českého podnikatele přežijí delší dobu.

„LBM doplácí na propad luxusního trhu, který způsobilo předloňské oslabení rublu a úprk ruských turistů z Evropy. Kvůli strachu z terorismu ubývá i Číňanů. Podle výroční zprávy za rok 2015 má LBM kromě ztrát také přes půl miliardy dluhů. Jen Bakalovi či jeho firmám dluží 276 milionů,“ píše deník.

Ředitelka firmy Zuzana Řezníčková však věří, že se jí problémy podaří překlenout. Faktem ovšem je, že LBM začínala s 28 butiky, které prodávaly 30 značek zboží. Dnes zůstalo u 16 prodejen v Pařížské ulici. Lidé z Bakalova okolí podle deníku říkají, že by se český podnikatel obchodů s luxusním zbožím zbavil. Stačilo by najít kupce. Totéž prý platí o obchodu s realitami na severní Moravě.

Ani náhodou však Bakala nehodlá prodat vydavatelství Economia. „Podnikatel prý nehodlá pustit mediální byznys za méně než půldruhé miliardy korun. Lidé z mediální branže tvrdí, že má hodnotu sotva třetinovou. Bakala ale Economii považuje za „atomový kufřík“, který pomáhá zbrzdit útok politiků či konkurentů na jeho oslabené firmy. S cenou zatím uhnout nehodlá, protože o prodej nestojí,“ uzavírá deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…