Bátoru shazuje v očích veřejnosti radikalismus, zní v komentáři

01.03.2011 12:01

Kandidát na místo náměstka ministra školství Ladislav Bátora je momentálně nejpropíranější osobou v médiích. V komentáři LN se nad jeho případem zamýšlí také Zbyněk Petráček a odmítá jeho přirovnání k hilsneriádě, jak to učinil prezident Václav Klaus.

Bátoru shazuje v očích veřejnosti radikalismus, zní v komentáři

V hodnocení případu Ladislava Bátory se nabízí celá škála možností. „Od té, že Josef Dobeš chtěl na ministerstvo školství náměstka, kterého bychom nedávali za příklad mládeži, až po tu, že politicky korektní smečka elitářů se chce zbavit někoho, kdo jí prostě názorově nevoní," píše v komentáři pro Lidové noviny Zbyněk Petráček.

Podle něj však pokulhává příměr k hilsneriádě, který použil prezident Václav Klaus. „To, co Bátoru shazuje v očích veřejnosti i státní správy, nevyplývá ze samotných jeho názorů, ale z jeho vztahu ke světu kolem, z jeho radikalismu," upozorňuje Petráček, že to, že někdo vystupuje proti politické korektnosti, multi-kulti a jiným ideově radikálním směrům vůbec neznamená, že sám není radikálem.

Téma Ladislav Bátora

Pro Bátoru jsou názoroví odpůrci „škůdci národa"

Komentátor připomíná Bátorův výrok zveřejněný na serveru Europortál: „My jsme jen obyčejní vlastenci. My jsme národ. A vy jste jeho škůdci." Přitom prezident ve své obhajobě Bátory píše, že to, co je, či není politicky korektní, „definuje - zcela samozvaně - jedna skupina lidí". Z Bátorových textů je zřejmé, že jedna skupina lidí zcela samozvaně definuje, kdo je a kdo není národ. „Jak lze jedno kritizovat, druhé obhajovat, a neříkat tomu demagogie?" ptá se Petráček.

Když Bátora říká na adresu svých názorových odpůrců, že jsou „škůdci národa", je pak už úplně zbytečné zkoumat, jestli se doslova hlásil, či nehlásil k Haiderovi či Le Penovi. „Je přece fuk, jestli to převzal, či autenticky vymyslel. Není ale fuk, jestli toho muže za autentickou pravicovost chválí prezident," tvrdí Petráček.

Roli Hilsnera by nejspíš obsadil ministr Dobeš

Opravdu tedy nejde o hilsneriádu, i kdybychom připustili, že média jsou většinově zaujata proti Bátorovi a že Václav Klaus ho jako snad jediný z elit hájí, tak Bátora není obětí pověry. „Kdo tedy je v tom spektáklu Hilsner? Podíváme-li se na nynější ´hilsneriádu´ nezaujatě, do role Hilsnera si obsadíme nejspíše ministra Dobeše," uzavírá komentátor.

K věci:

Takhle Klaus tleská ručinkama, viděli diváci. Bitva o Bátoru zuří dál 

Klaus: Malá česká hilsneriáda aneb další případ diktatury politické korektnosti 

Hájek k Bátorovi: Nečas se zbaběle přidal k novinářské hilsneriádě 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…