Kdopak to přišel provokovat na Kliniku? Veselé VIDEO. A vážné informace

09.01.2019 7:44

Ve čtvrtek 10. ledna má být vystěhována budova pražské Kliniky, kterou před lety obsadili aktivisté. Server Info.cz v té souvislosti přinesl rozhovor s Markétou Juřicovou z kolektivu tzv. autonomního sociálního centra. Ta vítá podporu vedení Prahy – domnívá se totiž, že veřejná správa v sociálních projektech selhává, a tak ji musí nahrazovat podobné iniciativy zdola.

Kdopak to přišel provokovat na Kliniku? Veselé VIDEO. A vážné informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Autonomního sociálního centra Klinika, které nelegálně působí v objektu vlastněném Správou železniční dopravní cesty

„Jsme moc rádi, že to zástupci hlavního města chtějí řešit. Vyjádřili se, že by bylo dobré ten projekt, který tu děláme, zlegalizovat. To znamená, že by nás tu nejspíše chtěli nechat. Možná v kombinaci s nějakou sociální službou,“ sdělila Juřicová k aktuálnímu vývoji. I přestože za Kliniku lobboval i primátor za Piráty Zdeněk Hřib, ředitel SŽDC, jemuž objekt patří, exekuci nezastavil. 

Anketa

Považujete Ukrajinu za spojenecký stát?

3%
97%
hlasovalo: 10516 lidí

„Připravujeme se, odnášíme drahé věci. Akce tu také probíhají. V pondělí jsme měli promítání, na které přišlo dost lidí. Snažíme se akce dělat dále, ale už je to náročnější, když se zároveň musíme připravovat na vyklizení,“ podotkla Juřicová. Na čtvrtek je pak svolán na místo happening. 

Původní text ZDE.

A co si Juřicová myslí o tom, že se nacházejí v cizím objektu? „Fetišizace vlastnického práva je morálně daleko horší než porušování vlastnických práv ve prospěch dobré věci. Možná můžu mluvit za většinu kolektivu Kliniky, když řeknu, že vlastník by neměl mít právo dělat si s tou budovou úplně, co chce. Třeba ji nechat chátrat nebo ji zbourat, když by pro ni bylo mnohem lepší využití,“ sdělila jasně. V případě, že by k vylizení budovy nedošlo, chtěla by pokračovat v aktivitách, jež dělají nyní. 

Na facebookovém profilu autonomního centra Klinika je pak k dispozici video z tiskové konference, kde vystupuje novinář Reflexu Jiří X. Doležal. „Jak je možné, že v demokratické společnosti nerespektujete vlastnická práva a rozhodnutí soudu? A jak je možné, z jakého důvodu půjčujete ve vaší knihovně spisy zločince Vladimira Iljiče Lenina?“ zeptal se Doležal za smíchu přítomných.

„My jsme přísně demokratický kolektiv. Naše pojetí demokratické společnosti je, že lidé mají rozhodovat o tom, jak bude vypadat město. Tady jsme svědky, že rozhodují úředníci a odmítají diskuzi. Vystupujeme, aby úředníci politická rozhodnutí předávali soudům. Jsme tady proto, abychom donutili SŽDC ukázat, za jakou vizí města stojí. Omezit demokracii jenom na právo a pořádek je jenom klička, jak se obrátit k autoritativním režimům,“ mínil jeden z účastníků tiskové konference za Kliniku. „Je nám jasné, že Jiří X. Doležal a jemu podobní by chtěli slepou poslušnost k režimu, ale my rozhodně takhle poslouchat nebudeme,“ dodal. 

„Můžu si vzít váš mobil?“ zeptal se Jiří X. Doležal následně. „To není demokratizace společnosti,“ opáčil zástupce Kliniky. „A sebrat někomu barák můžete?“ zeptal se dále Doležal. „My jsme barák nikomu nesebrali,“ oponoval muž z Kliniky. 

O půjčování knih Vladimira Iljiče Lenina zástupce Kliniky nic neví. „Knihovna tady není, je přestěhovaná. Rozhodně s Leninem a jeho postojem nesouhlasíme. A jestli vás trápí, zda jsme leninisty, nebo nejsme, tak mohu říct, že nejsme,“ podotkl na další otázku. A uvedl, že svazky Lenina jsou bezesporu i v Národní knihovně v Klementinu. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…