Benda žije zcela mimo realitu, žasne Hvížďala nad poslancem

14.02.2011 11:47

Touhu poslance ODS Marka Bendy po funkci předsedy Ústavního soudu považuje uznávaný novinář Karel Hvížďala za projev skutečnosti, že šéf ústavněprávního výboru sněmovny žije zcela mimo realitu. Ve svém blogu připomíná, že i na jeho nynější funkci většinou bývají univerzitní profesoři s mnohaletou soudní či jinou justiční praxí.

Benda žije zcela mimo realitu, žasne Hvížďala nad poslancem

Nad přáním poslance ODS Marka Bendy stát se před politickým důchodem předsedou Ústavního soudu, které pronesl v sobotním rozhovoru pro MF Dnes, se pozastavuje ve svém blogu novinář Karel Hvížďala. „Je to už jen přímý důkaz toho, jak tento muž žije zcela mimo realitu," píše Hvížďala o předsedovi ústavněprávního výboru sněmovny.

Respektovaný novinář si totiž nedokáže vůbec představit, že by na takto významném postu seděl člověk, který nemá dokončené právní vzdělání, žádnou soudní praxi ani evropskou zkušenost. „Jeho loajalita ke své politické straně a ani jiný být neumí, protože v jiném prostředí se nikdy nepohyboval, by nejspíš jen stvrdila závislost justice na politickém provozu a vrátila celou zemi zpět o dvacet let. To snad ani v naší zemi nebude nikdy možné," doufá Hvížďala.

Loajalita vůči vedení strany nese ovoce

Zároveň tvrdí, že Benda se jen kvůli loajalitě stal předsedou ústavně-právního výboru sněmovny bez dokončeného právního vzdělání, což je ve staré Evropě něco naprosto nepředstavitelného. „Na této funkci bývají skoro výhradně univerzitní profesoři s mnohaletou soudní či jinou justiční praxí, kteří postgraduálně studovali ve Spojených státech či Velké Británii," uvádí novinář, který strávil jedenáct let v německém exilu.

„S normálním životem před rokem 1989 ani v posledních jednadvaceti letech nepřišel nikdy do styku: za normální považuje jen praktiky stranických sekretariátů. A protože ODS byla založena jako strana jednoho muže, brzy si uvědomil, že loajalita k vedení je hlavní ctnost, která se v takto založené straně vyžaduje a odměňuje," uvádí Hvížďala.

S náhubkovým zákonem pozapomněl na zásady svého otce

Podotýká, že ač je Bendovi teprve třiačtyřicet, ve sněmovně už sedí jedenadvacet let. Jeho život byl zformován jednak disidentským prostředím, v němž syn signatáře Charty 77 Václava Bendy vyrůstal, a pak už jen zkušenostmi z parlamentních kuloárů a sekretariátů politických stran, kterými prošel, tedy KDS a po sloučení ODS.

Hvížďala závěrem připomíná, že před rokem 1989 se říkalo: Raději se mýlit se stranou, než mít sám pravdu, protože strana je víc než členové strany. To bylo ovšem jedno ze základních dogmat KSČ, proti kterým právě Bendův otec celý život tak bojoval a za které byl také žalářován. Svoboda slova pro něj znamenala hodně. „Marek Benda byl naopak autorem tzv. náhubkového zákona. Už minimálně tehdy bylo zřejmé, že na zásady svého otce jaksi pozapomněl," míní Hvížďala.

K věci:

Vždyť ani nemá diplom, vysnál se Bendovu přání Hulínský 

Benda znovu obhájí rigorózní práci. Chce titul JUDr. 

Benda představil svou budoucnost. Bude prý šéfem ÚS

Foto: marekbenda.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…