Boj o Šumavu: První stromy padly, policie vyvádí aktivisty

25.07.2011 17:14

V šumavském boji aktivistů proti vedení parku nastal povážlivý zvrat. Zatímco až do dneška se ekologům dařilo les úspěšně blokovat tak, že v nich dřevorubci operovat zkrátka nemohli, dnes odpoledne už se v lese u Ptačího potoka naplno rozjely motorové pily. Informaci přineslo Aktuálně.cz.

Boj o Šumavu: První stromy padly, policie vyvádí aktivisty

Podle mluvčího blokády Mojmíra Vlašína již policisté v poutech či plachtách odvedli většinu aktivistů. Ty, kteří se i přes zákaz pokoušeli do lesa vrátit, si potom odvezli k výslechu do Kašperských hor. Podle něj zbylo v lese tak málo aktivistů, že není možné kácení dále bránit.


„V úterý tady ale budeme znovu," dodal Vlašín. Zítra prý aktivisté čekají posilu. Už dnes české kolegy přijeli podpořit i tři aktivisté ze Slovenska.

Dřevorubci ráno pokáceli několik stromů

V pondělí ráno se do stromů v lese Na Ztraceném u Ptačího potoka na Šumavě poprvé zakously pily. Dřevorubci jednající na popud vedení Národního parku Šumava však stihli pokácet jen několik stromů než jim v tom svými těly zabránili ekologičtí aktivisté, kteří v lese již přes týden pořádají blokádu proti kácení. 

K záchraně stromu přitom stačí málo - když u něho stojí člověk, nemůže ho dřevorubec z bezpečnostních důvodů pokácet. "Zatím jsme byli úspěšní, ale víme, že to tímto neskončí," řekl portálu Aktuálně.cz mluvčí aktivistů Mojmír Vlašín. Podle plánu národního parku má totiž padnout na tři tisíce smrků postižených kůrovcem.

Právní boj o tisíce stromů

Podle aktivistů jedná ředitel parku Stráský nelegálně, protože nemá ke kácení vyřízenou potřebnou výjimku. Podle Strákého je však kácení jedinou efektivní zbraní proti zhoubnému brouku kůrovci. "Zásah proti kůrovci má za cíl předejít mnohonásobně větším škodám v porostech navazujících. V lokalitě samotné zásahem rozhodně nedojde k nevratným škodám," argumentuje postoj vedení parku Stráského náměstek Jiří Mánek.

Stráský má na své straně klatovský soud

Ředitel Stráský drží v ruce předběžné rozhodnutí soudu, které ho opravňuje bojovat proti šíření kůrovce i pomocí kácení. "Okresní soud v Klatovech nám dal za pravdu a vydal předběžné opatření, podle kterého se má Hnutí Duha zdržet jakéhokoliv organizování pohybu, pobytu a jiné činnosti fyzických osob v lesích na území Národního parku Šumava," uvedl mluvčí parku Pavel Pechoušek. Podle vedení parku totiž aktivisté blokádou brání správě Šumavy konat to, co jí ukládá zákon: chránit les tak, aby nevznikly škody na majetku, přírodě a životním prostředí.

I přes výhrůžky soudem však aktivisté hodlají v lese vytrvat. Podle nich totiž soud vycházel z lesního zákona, který však na území národního parku neplatí.

Čtěte také:

Stráský: Největším problémem Šumavy jsou aktivisté 

Aktivisté se bouří.Stráský prý likviduje Šumavu 

 Liška (SZ): Šumava v ohrožení. Vyhlášenou blokádu podporujeme

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…