Bojím se. Dnes je problém jenom zorganizovat demonstraci. BBC natáčela s ruskou opozicí

09.08.2016 17:11

Moskevská zpravodajka BBC Sarah Rainsfordová natočila dokument o tom, kterak se za posledních několik let proměnil ruský přístup k politickému disentu. Není tomu tak dávno, co Moskvou procházely obrovské průvody lidí v klidu a míru skrze kordony policistů. Dnes však člověka do vězení dostane jakékoliv porušení pravidel.

Bojím se. Dnes je problém jenom zorganizovat demonstraci. BBC natáčela s ruskou opozicí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Rudým náměstím v Moskvě

Psal se 6. květen 2012 a Moskvou procházel dav lidí na protest proti údajně zmanipulovaným volebním výsledkům. Takovýchto protestů proběhlo mnoho, avšak tento byl zlomový. Došlo k potyčkám s policií a mnoho demonstrantů, mezi nimiž byli lidé mnoha politických přesvědčení, spojení jen svou snahou vyjádřit názor, bylo pozatýkáno. Od té doby se v Rusku změnilo hodně. A na takový pochod by si již nikdo netroufl.

Mnozí z těch, kteří se dostali po protestu do vězení, se podle vlastních slov ničeho nedopustili. Stačilo prý jen sáhnout na policistu či se pokusit bránit své přátele, aby člověka odtáhli policisté do auta a odvezli do vězení. Jedna z hlavních postav dokumentu, Anna, tehdy přišla o svého přítele jen několik chvil poté, co naplánovala svatbu. Zavřeli jej totiž na tři a půl roku do vězení, kde se poté také vzali.

„Bojím se jako každý jiný,“ tvrdí aktivista Roman Roslovcev, který se pravidelně pokouší dojít na Rudé náměstí v masce prezidenta Vladimira Putina ve snaze poukázat na drakonické nové zákony, které brání jakýmkoliv protestům. Roman tímto způsobem protestuje pravidelně, týden co týden, a vždy skončí na policejní stanici. Na videu poté vypráví o tom, že ho během jeho prvního pobytu ve vazbě, kde skončil na dvacet dní po jednom ze svých protestů, navštívil agent FSB a doporučil mu, ať toho nechá. To ho samozřejmě popudilo o to víc a rozhodl se protestovat i nadále. „Jediné, co dokázali, bylo ještě víc mě rozčílit,“ říká aktivista, a o týden později opět nasazuje masku prezidenta Putina a vyráží na svůj klasický pochod. A opět končí v rukou policie.

Celý dokument zde.

Napříč Ruskem nyní existují organizace na podporu těch, kteří byli zavřeni za politický disent. Jejich akcí se účastní mnozí z těch, kteří byli sami za mřížemi, a snaží se všemi možnými způsoby ulehčit život těch, jež na svobodu stále čekají. Většina z nich už však svůj názor veřejně vyslovit nechce, jak sami Rainsfordové ochotně přiznávají. Zároveň dodávají, že jim to nijak nebrání v tom, vyrazit do ulic.

Současné protesty ale obcházejí policisté s kamerami a okamžitě odvádějí kohokoliv, kdo drží jakýkoliv transparent, například chválící „hrdiny šestého května“.

Podle ruské ombudsmanky Tatjany Moskalkovové nikdo nikomu nezakazuje protestovat. Nikdo lidem neodebírá právo protestovat, ani se shromažďovat. Akorát musí vše proběhnout v souladu se zákonem, který je však v mnoha ohledech velmi přísný. Moskalkovová zároveň uvedla, že se k ní nikdy nedostala žádná stížnost na to, že by někomu stát bránil ve svolání shromáždění.

„Myslím si, že dnes je vcelku složité zorganizovat demonstraci, protože naše vláda nás nenechá takové věci dělat,“ říká mladá dívka, kterou Rainsfordová oslovila na ulici. Na otázku, zda ji to trápí, však odpovídá, že má spousty jiných problémů, které musí řešit. Další oslovená žena vyjádřila názor, že se lidé zkrátka uklidnili a není, kdo by je sjednotil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…