Británie se nejspíš změní, a to zásadně. Estabilishment prý nestačí koukat

14.10.2016 8:38

Ke slovům britské premiérky Theresy Mayové, která v proslovu na sjezdu Konzervativní strany pronesla, že tichá revoluce začíná, se vrací v MF Dnes politolog Alexandr Tomský.

Británie se nejspíš změní, a to zásadně. Estabilishment prý nestačí koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog a nakladatel Alexandr Tomský

Mayová chce dle svých slov povýšit odchod Britů z EU na revoluci v dosavadní politice a řízení státu. Jak konstatuje Tomský, k milému i nemilému překvapení mnohých nemá být odchod z EU jen pouhá návrat k suverenitě. "K úžasu svých stranických kolegů, zvláště těch, kteří na rozdíl od ní hlasovali pro brexit, pro suverenitu parlamentu, se Mayová ztotožnila s vůlí a duchem lidové revolty proti establishmentu," dodává.

Politolog následně také dodává, že Mayové jistě nešlo jen o politickou taktiku. "Hledání konzervativně sociální politiky národního souručenství, jež by napravila velký rozdíl v příjmech způsobený globalizací, je typické i pro nacionální vlády v Maďarsku a Polsku. Klasický libertarián, jemuž nezáleží na politické soudržnosti a kultuře, kritizuje takovou sociální politiku za neúnosné náklady," dodal. A zaměřil se i na Česko, kde je dle něj jasně vidět, že ne vždy je dopad zahraničních investic pozitivní.

"Zahraniční majitelé bank a obchodních řetězců zpočátku svým kapitálem hospodářství pozvedli, během dvaceti let vydělali několikanásobně, ale bohužel zisky odvádějí do ciziny, takže HDP notně snižují. Dobře o tom vědí, třeba Kaufland to zakrývá známým heslem: 'Z lásky k Česku.' Tyto ztráty v bilanci zahraničního obchodu by mohly být vyrovnány příjmem českých firem v zahraničí. Nejde-li to, nezbývá než astronomické zisky cizinců progresivně nebo nějakou rezidenční daní snížit," dodal.

Ve Velké Británii je patrné, že referendum o Unii způsobilo naprostý rozvrat opoziční strany. "Rozkol znamená, že by dnes Labour Party volby prohrála, překvapivě však i s chmurným vůdcem a zoufalým programem pokulhává za autoritativní vládou 'královny Theresy' (karikaturisté ji přirovnávají k Alžbětě I.) pouze o šest procentních bodů," konstatuje Tomský se slovy, že nadšení konzervativních delegátů z nového programu pro "celý národ" stranu sjednotlo. 

Angličané nyní dle jeho slov hodlají také přesvědčovat evropské exportní firmy, aby přiměly své vlády k rozumnému kompromisu, který by co nejméně poškodil obě strany. "Marné volání. Odchod nejvýznamnějšího státu v Evropě pošramocenou legitimitu a image Unie poškodil, antiunijní nálady rostou, zvláště ve Francii a v Německu. Dohadování s britskou vládou potrvá dva a půl roku. Pokud ideologie zvítězí, doplatí na ni všichni. Británie jistě přežije, Unie však stěží…" uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…