Bude mít útok spojenců na Sýrii za následek další eskalaci napětí s Ruskem, ptali se diplomata Koláře. A on: To je podružné. Hlavní je...

14.04.2018 15:05

Diplomat Petr Kolář se na svém facebookovém profilu vyjádřil k tomu, že byl dotázán, zda noční útok našich spojenců na Sýrii bude mít za následek další eskalaci napětí s Ruskem. Jak sdělil, on sám nad tím moc nepřemýšlí, je to pro něj podružné.

Bude mít útok spojenců na Sýrii za následek další eskalaci napětí s Ruskem, ptali se diplomata Koláře. A on: To je podružné. Hlavní je...
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

„Vnímám to spíš jako ruský problém, ne náš. Západ, jehož jsme naštěstí součástí, má dost síly a schopností a musí mít také odvahu udeřit, je-li přesvědčen, že je to správné a žádoucí. Spojenci provedli útok tak, aby nezasáhli žádné ruské cíle,“ sdělil Kolář.

Podle jeho názoru je smyslem této noční akce vzkaz Asadovi, že používání chemických zbraní nebude tolerováno. Šlo i o vzkaz ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, řekl Kolář. „Že ho sice nemůžeme úplně ignorovat, nesmíme ho ani podceňovat, ale rozhodně se ho nebojíme. Rusko protestuje, odsuzuje, hrozí, ale to je tak asi všechno, co může dělat. Na otevřený vojenský konflikt se Západem nemá a ani si netroufá. Bohužel bude i nadále škodit, překážet a podporovat Bašára Asada a na situaci v Sýrii se nic moc nezmění,“ zmínil jasně Kolář.

„Občanská válka bude pokračovat, obrovské utrpení civilního obyvatelstva neskončí. A také Putinova konfrontace se Západem bude pokračovat. Bude se dál pomocí hybridní taktiky a dezinformačních kampaní pokoušet oslabit nás zevnitř. Má na to mezi námi bohužel dost vlivných spojenců. Ale je jen na nás, zda se mu to podaří,“ uzavřel Kolář.

Své pak k útoku v Sýrii řekl i Daniel Kroupa, bývalý lídr ODA. „Jaký význam mají dnešní raketové útoky proti Sýrii? Ten, že ani ruská podpora a dokonce ani ruská vojenská přítomnost na místě neuchrání před trestem režim, porušující mezinárodní právo užitím chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu. Je proto pochopitelné, že příznivcům diktátorů a diktatur se to nelíbí,“ řekl Kroupa.

Celý příspěvek Petra Koláře:

Před chvílí jsem byl dotázán, zda noční útok našich spojenců na Sýrii bude mít za následek další eskalaci napětí s Ruskem. Přiznám se, že se nad tím moc nezamýšlím. Pro mne je to podružné. Vnímám to spíš jako ruský problém, ne náš. Západ, jehož jsme naštěstí součástí, má dost síly a schopností a musí mít také odvahu udeřit, je-li přesvědčen, že je to správné a žádoucí. Spojenci provedli útok tak, aby nezasáhli žádné ruské cíle. Smyslem této noční akce je vzkaz Asadovi, že používání chemických zbraní nebude tolerováno, a Putinovi, že ho sice nemůžeme úplně ignorovat, nesmíme ho ani podceňovat, ale rozhodně se ho nebojíme. Rusko protestuje, odsuzuje, hrozí, ale to je tak asi všechno, co může dělat. Na otevřený vojenský konflikt se Západem nemá a ani si netroufá. Bohužel bude i nadále škodit, překážet a podporovat Bašára Asada a na situaci v Sýrii se nic moc nezmění. Občanská válka bude pokračovat, obrovské utrpení civilního obyvatelstva neskončí. A také Putinova konfrontace se Západem bude pokračovat. Bude se dál pomocí hybridní taktiky a dezinformačních kampaní pokoušet oslabit nás zevnitř. Má na to mezi námi bohužel dost vlivných spojenců. Ale je jen na nás, zda se mu to podaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…