Češi jako národ chudáků? Reálná vize budoucnosti

30.08.2010 9:14

Kvůli zvyšujícím se nákladům na život hrozí většině Čechů, že se dostane za hranici chudoby.

Češi jako národ chudáků? Reálná vize budoucnosti

V České republice je v současnosti sice málo chudých rodin, zhruba okolo deseti procent, do budoucna se na hranici chudoby může dostat až téměř polovina lidí. Situace se může změnit už do dvou let.

Tenká červená linie

Problém Česka totiž podle deníku Právo spočívá v tom, že dělicí čára mezi příjmovou chudobou a střední vrstvou je jen tenká. Stačí zmrazení příjmů, nárůst životních nákladů, změna sociální politiky státu zejména omezením sociálních dávek, a řada rodin ze současné střední vrstvy začne rozšiřovat pásmo těch chudých.

Podle šetření CVVM nyní jen čtyři procenta domácností hodnotí svoji materiální situaci jako velmi dobrou, 33 procent jako dobrou. Za špatnou považuje svoji finanční situaci 15 procent domácností a čtyři procenta se domnívají, že je velmi špatná.

Rezervy nevystačí

To v praxi znamená, že tyto rodiny mají finanční rezervy, nemusí počítat každou korunu výdajů a určité zvýšení nákladů na život s jejich rodinnými výdaji prakticky výrazně nic neudělá.

Svoji materiální situaci hodnotí jako špatnou 15 % domácností, čtyři procenta jako velmi špatnou.

Většina rodin na půl cesty

Většina domácností - 44 procent hodnotí materiální podmínky svých domácností jako ani dobré, ani špatné. To jsou rodiny, u kterých je otázka příjmů a výdajů prakticky vyvážená, rodiny v současnosti nepociťují ani nějaký nadbytek, ale ani nestrádají. A právě těmto rodinám hrozí pár za hranici chudoby.

Životní úroveň Čechů se totiž sníží například kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty, zavední školného, klesnoucímu objemu sociálních transferů atd. Do propasti chudoby se tak bude moci v následujících letech dostat téměř každý.

Pomůže jen ekonomický růst

Podle ekonomů může tendence k upadnutí do chudoby zvrátit zejména ekonomický růst. Ten by měl podpořit zejména  vyšší zaměstnanost.

Více čtěte:

Drábkovy škrty probouzejí odbory. Prý naroste chudoba

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…